ZBOG IZDAJE

U Pakistanu priveden bivši predsjednik Mušaraf

19.04.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Pakistanska policija uhitila je bivšeg predsjednika države Perveza Mušarafa u njegovoj kući u Islamabadu i privela ga na sud gdje je optužen za izdaju. Agencija Reuters je javila da je Mušarafu poslije toga bilo dozvoljeno vratiti se kući

Na lokalnoj televiziji prikazana je snimka Mušarafa kojeg na sud dovode policajci u uniformi. Sudac je u četvrtak izdao uhidbeni nalog.  Mušarafov odvjetnik, Kamar Afzal, rekao je da se njegov klijent dobrovoljno pojavio na sudu. Afzal je zatražio od suda da se Mušarafa smjesti u kućni pritvor, a ne u zatvor, i on se poslije kraćeg saslušanja na sudu vratio kući, dodao je Afzal.

'Ovog jutra se bivši predsjednik Pervez Mušaraf predao sudskim vlastima', kazao je za Reuters Afzal, koji je otpratio svog klijenta na sud. Drugi Mušarafov odvjetnik, Ahmad Raza Kasuri, rekao je za Reuters da će se njegov tim žaliti Vrhovnom sudu kako bi pokušao poništiti nalog za uhićenje Mušarafa. Sud je zapovjedio Mušarafovo uhićenje nakon što mu je odbijen zahtjev da se brani sa slobode u vezi s njegovom spornom odlukom da suspendira ustav i proglasi izvanredno stanje te smijeni suce 2007.

Mušaraf se vratio u Pakistan 24. ožujka, poslije četiri godine koje je proveo izvan zemlje, a protiv njega su podignute optužnice za tri slučaja. Prva ga tereti da nije učinio dovoljno da spriječi ubojstvo bivše premijerke Benazir Buto 2007, druga se odnosi na ubojstvo plemenskog vođe 2006, a treća ga tereti za smjenu sudaca 2007. godine.