Do You Speak English?

U ovome smo jako dobri; Hrvati među 15 najboljih govornika engleskog jezika na svijetu

06.12.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Oko 1,5 milijardi ljudi govori engleski i po tome je taj jezik najčešće korišten u svijetu. Među 15 zemalja kojima engleski jezik nije službeni, ali se njihovi stanovnici dobro služe njime, našla se i Hrvatska

Hrvati se vrlo dobro služe engleskim jezikom iako nisu njegovi izvorni govornici. Završili smo na 14. mjestu svjetske liste prema najnovijem izvješću međunarodne obrazovne organizacije EF Education First, piše CNN.

Na temelju besplatnog online testa, kojem je pristupilo 2,3 milijuna dobrovoljaca, Nizozemci su zauzeli prvo mjesto liste najboljih svjetskih govornika engleskog jezika. Šveđani ih slijede u stopu dok su Norvežani završili na trećem mjestu.

Testiranje je provedeno u sto država i u više od 400 gradova i regija širom svijeta.

U društvu neeuropskih zemalja u kojima se dobro govori engleski jezik našli su se Singapur i Južnoafrička Republika na petom i šestom mjestu.

Glavni grad Hrvatske također je zauzeo visoko 14. mjesto među glavnim gradovima, iza Bukurešta i Budimpešte. Tu listu također predvode nizozemske i švedske metropole Amsterdam i Stockholm.

Izvješćem je također utvrđeno kako je engleski do sada bio drugi najviše proučavani jezik na svijetu.

Dvojezičnost je manje prioritetna Amerikancima jer, prema studiji tamošnjeg nestranačkog istraživačkog centra, Pew Research Centre, objavljenoj prošle godine, samo 20 posto studenata u SAD-u odlučilo se za studiranje stranog jezika.