POTICAJ POLJOPRIVREDI

U Osijeku potpisani ugovori za projekte navodnjavanja

14.02.2020 u 17:26

Bionic
Reading

Pet ugovora za projekte navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji potpisali su u petak generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Ivan Anušić

Potpisan je ugovor o sufinanciranju nastavka izgradnje sustava navodnjavanja "Puškaš", vrijedan 8,7 milijuna kuna, od čega županija osigurava 1,75 milijuna, a ostatak Hrvatske vode, te ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacija za šest novih sustava navodnjavanja u županiji, vrijedan 5,5 milijuna kuna, od čega županija osigurava 30 posto, a 70 posto Hrvatske vode.

Potpisana su i tri ugovora za vođenje projekata izgradnje sustava navodnjavanja Budimci-Krndija, Poljoprivredni institut "Osijek" i "Mala šuma - Veliki vrt". Vrijednost tih projekata je 49 milijuna kuna, a obuhvatit će 854 hektara poljoprivrednih površina. To su sustavi u fazi izgradnje i vrlo će brzo biti stavljeni na raspolaganje korisnicima, rekao je župan Anušić.

Đuroković je dodao kako je za ta tri projekta iz EU fondova osigurano 85 posto nepovratnog novca, a 15 posto je potpora iz državnog proračuna, pa županiju i poljoprivrednike neće stajati ništa i tek će u eksploataciji sustava snositi dio održavanja.

Govoreći o dogradnji sustava navodnjavanja "Puškaš", Đuroković je istaknuo da će se time omogućiti navodnjavanje više od 900 hektara površine, uz mogućnost nadogradnje na dodatnih 750 hektara. Izgradnjom šest novih sustava, za koje su danas potpisani ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije, omogućit će se navodnjavanje na novih 5750 hektara, istaknuo je Đuroković.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling je rekla da su troškovi navodnjavanja od 600 do 700 kuna po hektaru na godinu, što, kako je ocijenila, za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju nije veliki trošak s obzirom na koristi koje ono donosi, poput druge sjetve ili prelaska na poljoprivredne kulture koje ostvaruju veći dohodak. "Svjesni smo da, uz sve vidljivije klimatske promjene, bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje", zaključila je Wendling.