'PATRIOTI' PROTIV ISLAMIZACIJE ZAPADA

U Njemačkoj veliki prosvjed protiv imigranata

23.12.2014 u 09:00

  • +8

Veliki protuimigrantski skup u Njemačkoj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Bionic
Reading

Više od 17 tisuća ljudi sudjelovalo je na dosad najvećem njemačkom protuimigrantskom skupu u istočnonjemačkome gradu Dresdenu: okupili su se da bi slušali božićne pjesme i govornike koji se tuže na imigrante i azilante.

Riječ je o desetom i dosad najvećem skupu u organizaciji brzorastućega pokreta Pegide, što je akronim od Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada.

'Njemačka nije zemlja useljeništva', rekao je čelnik Pegide Lutz Bachmann masi koja mu je klicala, mahala njemačkim zastavama i izvikivala kritike medijima koje optužuje za pristrano izvještavanje.

Bachmann je Pegidu pokrenuo u listopadu pozivom preko društvenih mreža u Dresdenu, na prosvjed protiv plana da se ondje otvori 14 novih centara za oko dvije tisuće izbjeglica.

Pegidin skup pokušalo je prekinuti oko četiri tisuće suduionika protuprosvjeda, a ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je da je Pegida njemačka sramota.

Skup u ponedjeljak održan je ispred slavne dresdenske Semper Opere u povijesnome središtu grada. Opera je ugasila rasvjetu u znak prosvjeda protiv Pegidina skupa.

Pegidini prosvjednici odbacuju optužbe da su ekstremni desničari ili neonacisti.