hrvatski narodni sabor

U Mostaru obilježena godišnjica Bleiburga, Čović osudio sve zločine

16.05.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odalo je u subotu u središtu Mostara počast za sve žrtve stradale na Bleiburgu i križnim putevima, a čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović osudio je sve zločine te izrazio poštovanje žrtvama.

Ovogodišnje komemoriranje stradalih na Bleiburgu, s obzirom na pandemiju koronavirusa, održano je s posebnim programom.

Nije organizirana središnja komemoracija u tom austrijskom mjestu, nego su u Bleiburgu, na zagrebačkom Mirogoju i u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće, a sveta misa služena je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Ispred središnjeg spomen obilježja za branitelje u Mostaru se molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetilo stradalih prije 75 godina u bleiburškoj tragediji i križnome putu.

HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u toj zemlji, jedan je od suorganizatora obilježavanja križnoga puta i bleiburške tragedije, zajedno s Hrvatskim saborom i Počasnim bleiburškim vodom. 

Predsjednik HNS-a BiH i stranke HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je u BiH stvoreno ružno ozračje kojim se pokušalo negirati događaje od prije 75 godina kada su ubijene desetine tisuća nevinih ljudi bez bilo kakve presude.

„Drago mi je da smo mi danas ovdje mogli zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svih nevino stradalih“, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Po njegovim riječima, obilježavanje bleiburške tragedije u BiH ne smije biti povod za nove prijepore, nego izgradnju iskrenih odnosa, te je pozvao na osudu svih zločina.

„Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto prijepora. Svaki zločin, tko god da ga je napravio, je zločin. Kao i svaka žrtva je žrtva. Bez obzira o kome se radi“, rekao je Čović.  

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj.

Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.