ČEKAJU SATIMA

U Mostaru gužva na biralištu, zbog svađe intervenirala policija

Bionic
Reading

Više stotina hrvatskih državljana čeka na glasovanje za predsjedničke izbore ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru, gdje se održavaju izbori za područje koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru, a veće gužve stvorile su se zbog birača koji se nisu aktivno registrirali pa traže posebne potvrde kako bi to pravo ostvarili na dan održavanja izbora.

"Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore", rekao je za Hinu generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

On je dodao da su naknadno organizirana dva reda, za osobe koje su se ranije registrirale za izbore, te za osobe koje traže posebne potvrde s kojima mogu glasovati zbog čega su se djelomično smanjile gužve ispred škole u kojoj se glasuje.

Policija posebno regulira promet oko škole, a za sada nisu zabilježeni veći organizirani dolasci autobusa s biračima iz Hercegovine koji su se najavljivali proteklih dana.

Na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.


Deset biračkih mjesta u Mostaru očito nije dovoljno za normalno glasovanje birača s cijelog prostora Hercegovine. Od jutarnjih sati pred nekim biračkim mjestima stvoreni su veliki redovi birača. Čekalo se satima, a u takvoj situaciji bilo je i manjih verbalnih incidenata između njih. Intervenirala je i policija koja je umjeravala promet te pomagala da sve prođe u najboljem redu. Većina građana nije krila ogorčenje ovakvim načinom organizacije glasovanja, odnosno činjenicom da nije predviđen veći broj mjesta za glasovanje., javlja Večernji list

GONG je izvijestio kako su gužve na 15 biračkih mjesta u BiH od čega 10 u Mostaru.