biram hrvatsku

U mjesec dana za 200.000 kuna u Hrvatsku se odlučila vratiti - samo jedna osoba

09.02.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Vlada je s 200 tisuća kuna od ove godine htjela natrag privući sve koji su iselili tražeći bolji život. U mjesec dana, privukli su samo jednu osobu. Za ovu mjeru Vlada je osigurala milijardu i 20 milijuna kuna

Vladinu mjeru za sada je zatražila samo jedna osoba, doznaje RTL. U Vladi procjenjuju da će je do kraja godine iskoristiti 4500 ljudi.

'Mi ćemo tek nakon godinu dana moći evaluirati i reći je li ta mjera bila dobra, je li polučila prije svega ekonomski, a onda i demografski rezultat koji smo htjeli. Sada je prerano donositi zaključke', rekao je ministar rada Josip Aladrović.

Eva Feldman se u Portugal odselila prije četiri godine, i kaže za RTL Danas, kako sama mjera za povratak nije dovoljna. Smatra ju 'jednim bezobraznim udarcem' za sve one koji ostaju u Hrvatskoj, rade i trude se usprkos svemu.

'Razmislila bih o povratku u Hrvatsku jedino kad bi se novci uložili u borbu protiv korupcije, u borbu protiv nepotizma', rekla je Eva Feldman iz Lisabona u Portugalu.

Ana-Marija Hota sa suprugom i djecom živi u Irskoj već osam godina. U Hrvatskoj je 10 godina bila obrtnica i to opisuje kao 'jedno užasno iskustvo'.

Razlog odlaska nije samo novac, društvena klima je vani, kaže, drukčija.

'U Irskoj sam također obrtnica i ovdje je sve puno jednostavnije. Davanja nisu niti slična. Ako je biznis na početku nemate nikakvih davanja i otvorite ga online za 20 eura', govori Ana-Marija Hota.

Građani smatraju kako ljudi ne idu u inozemstvo 'toliko zbog novca', nego, kako kažu, zbog nepravde koju vide. Misle da je to glavni problem.