vinkovci

U Mirkovcima obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 'Kuna'

22.07.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima u ponedjeljak je obilježena 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde 'Kune', koji su 22. srpnja 1991. poginuli u vojnoj akciji

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima je 22. srpnja 1991. krenulo 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, prisjetio se na komemoraciji umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG 'Kune' iz Vinkovaca Damir Dujić, dodajući kako je u akciji iz zasjede ubijeno 13 branitelja.

'Akcija je trajala deset, jedanaest sati i bilo je problema u komunikaciji. Napravljena je velika pogreška u organizaciji cijele akcije. Ljudi koji su to organizirali i pravili taktiku pogriješili su', ocijenio je Dujić i dodao kako je bivša JNA toga dana topništvom i zrakoplovima napala Vinkovce te učinila veliku štetu, a bilo je i 40 ranjenih.

Izaslanik predsjednice Republike i savjetnik za branitelje Ante Deur je rekao kako povijest Domovinskog rata mora biti sastavni dio naobrazbe u hrvatskim školama u većem opsegu nego što je danas. 'Uistinu, naše škole, fakulteti, znanstveni radovi moraju biti sačinjeni na stvaranju hrvatske državne', poručio je Deur.

Sućut obiteljima ubijenih branitelja izrazio je u ime premijera Adreja Plenkovića i Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je iskazao nezadovoljstvo što još nitko nije odgovarao za zločin na tzv. privlačkom putu.

'Na nama je i dalje poticati sva tijela progona da se procesuiraju počinitelji tih teških kaznenih dijela', istaknuo je Medved i dodao kako ratni zločini ne zastarjevaju te da još ima živih sudionika toga vremena pa, kako je rekao, ne bi bio problem utvrditi odgovornost i u konačnici procesuirati odgovorne.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadni general Željko Živanović je poručio da se stradanje branitelja u Mirkovcima nikad ne smije zaboraviti.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao kako se i danas moramo boriti, ali sada kako bismo Hrvatsku učinili još boljom. Po riječima vinkovačkoga gradonačelnika Ivana Bosančića, ubijena 13 branitelja su pokazala što znači biti predan cilju koji želiš postići. 'Upravo nam oni svima trebaju biti inspiracija za sve što radimo', rekao je Bosančić.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora na komemoraciji je bio saborski zastupnik Dražen Milinković.

U spomen na žrtve - 13 hrvatskih branitelja vijence su kod spomen-obilježja položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine, prijatelji i suborci te mnoga izaslanstva.

Misa zadušnica za ubijene branitelje služena je u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.