DRUGA FACEBOOK REVOLUCIJA

U Ljubljani novi prosvjedi

11.01.2013 u 19:42

Bionic
Reading

Više tisuća ljudi okupilo se u petak poslije podne na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane, na novom prosvjednom skupu protiv političkih elita, jednom u nizu što se u većim slovenskim gradovima ponavljaju već više od mjesec dana u organizaciji skupina s Facebooka.

Prosvjed se za sada odvija bez incidenata, a policija je zaštitila zgradu parlamenta, udaljenu stotinjak metara od mjesta održavanja prosvjeda.

Najviše transparenata i parola je protiv predsjednika vlade Janeza Janše i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, nakon kompromitantnog izvještaja protukorupcijskog povjerenstva koje tvrdi da ta dva političara ne mogu transparentno dokazati povećanje svoje imovine i financijskih sredstava za vrijeme dok su obnašali visoke javne dužnosti.

Ljubljanski nadbiskup Anton Stres izjavio je za novi broj katoličkog tjednika Družina (Obitelj) da prosvjedi što se već više od mjesec dana odvijaju u slovenskim gradovima imaju dvije strane: opravdanu socijalnu, ali i drugu, 'politikantsku' jer neki u krizi žele stvoriti 'dodatnu pomutnju'.

'Jedna je strana prosvjeda da se njima izražavaju problemi i brige mnogih koji su u krizi ostali bez posla i prihoda, pa traže da teret krize bude pravedno raspodijeljen', rekao je Stres, dodajući da se i Crkva s takvim zahtjevima slaže, ali da treba podržati strukturne reforme kako bi Slovenija 'izašla iz tranzicijskih i demokratsklih nedosljednosti' i postala 'normalna i demokratska europska država'.

S druge strane, dodao je ljubljanski nadbiskup u razgovoru za Družinu, prosvjedi na slovenskim ulicama imaju i drugu 'politikantsku stranu', jer njima manipuliraju 'grupice koje ne nose teret krize', a prosvjednike koriste radi ostvarenja "ekstremnih ljevičarskih, pa čak i anarhističkih ideja" bez 'ikakve uporabne vrijednosti'.

'To bi državu moglo gurnuti u još veću konfuziju jer se želi srušiti ustavni poredak i demokratske ustanove od parlamenta do vlade, a da pri tom nitko ne zna reći što bi bilo kasnije', rekao je nadbiskup.

Stres je izjavio da su te skupine okrenute u prošlost i nostalgične prema starom poretku 'samoupravne izravne demokracije' iz vremena komunizma.

'Oni žale za crvenom zvijezdom i sličnim stvarima iz povijesne ropotarnice. Toj politikantskoj zloporabi teškog stanja u našem društvu treba reći odlučno ne, te ustrajati na demokratskom putu, poštujući ustavni poredak. Treba se zauzimati za konstruktivnu suradnju svih onih čije su misli iskreno dobre', rekao je ljubljanski nadbiskup Stres.