KAKO JE BITI OVISAN O KOCKI

'U jednoj noći sam na poker-aparatu zaradio 30.000 eura!'

10.03.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Iz Udruge za borbu protiv ovisnosti 'Ne-ovisnosti' procjenjuju da će Hrvatska imati vrlo ozbiljnu epidemiju ovisnika o kocki i klađenju jer je to poprimilo ozbiljne razmjere. O kakvoj ovisnosti je riječ, govori slučaj 26-godišnjeg Duška Benića iz Karlovca koji već 15 mjeseci provodi u terapijskoj zajednici u Vrbici

Kovanica od pet kuna koju je izvukao iz džepa još kao 13-godišnjak odredila je do danas njegov život koji želi iz temelja izmijeniti, Glas Slavonije počinje priču o problemu 26-godišnjeg Duška Benića.

'Godine 1999. ubacio sam je u poker-aparat i dobio 300 kuna. To nije bilo ništa spram iznosa od 30.000 eura koje sam u samo jednoj noći znao zarađivati što na poker-aparatima, a što na ruletima. Sav džeparac trošio sam na to i kad bih dobio veći iznos, živio bih nekoliko dana kao kralj, a onda opet ispočetka. Imao sam veliku podršku prijatelja i sam sebi bio bih jako važan kad bih dobio velik novac koji sam trošio isključivo i samo za luksuz. Nisam ni pomišljao da bih pomogao svojoj obitelji, točnije majci, koja me naposljetku izvukla iz toga pakla', priča Glasu Slavonije Duško koji ne krije i da je pokušao liječenje u nekoliko ustanova, no u to je vrijeme dobivao velike količine tableta na koje se 'navukao', a istovremeno nije si mogao pa ni htio priznati da je ovisan o kocki.

'Još uvijek se ne vidi stvaran broj ovisnika iako ih u Hrvatskoj ima zacijelo između 50.000 i 100.000. Još uvijek troše zlato, dižu kredite i prodaju kuće pa im ovisnost ostaje prikrivena. Mnogi od njih ne suočavaju se s problemom i ne prihvaćaju ga, a dugove istovremeno uspijevaju pokrivati. Ipak, ni to ne traje beskonačno pa u su konačnici takve osobe prisiljene su tražiti pomoć', istaknuo je za Glas Slavonije dr. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju 'Vrapče'.

Naglasio je kako je riječ o izlječivoj bolesti i da je lažno mišljenje da je jednom registriran ovisnik uvijek ovisnik.