NEZADOVOLJNI

U ime obitelji: Novi prijedlog zakona stvara prepreke za referendum

30.09.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji (UiO) ocijenila je u četvrtak kako prijedlog novog Zakona o referendumu ima više nedostataka koji ograničavaju mogućnost građanima da suodlučuju o važnim pitanjima u svojoj državi.

"Imajući u vidu dosadašnji odnos Vlada SDP-a i HDZ-a prema građanskim, narodnim referendumskim inicijativama, UiO upozorava da niz odredbi novog prijedloga zakona u stvari imaju za cilj ograničavanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja hrvatskih građana te stvaranje prepreka za narodni referendum, a ne osiguravanje građanskih sloboda", stoji u priopćenju.

UiO izražava zadovoljstvo što su neki prijedlozi udruge uvaženi tijekom javne rasprave, ali upozorava da, iako se Vlada poziva na dobre inozemne prakse, u čak 171 članku opsežnog prijedloga zakona postoji niz rješenja koja ograničavaju slobodu građana i Ustavom zajamčeno pravo mišljenja i izražavanja te predstavljaju prepreke za narodni referendum.

Smatraju da je sporan prevelik broj prikupljenih potpisa jer u sada produženom roku od maksimalno 30 dana treba prikupiti potpise 10 posto birača, odnosno njih oko 370.000.

Kao dobar standard naveli su primjer Švicarske koja ima dvostruko više stanovnika, a za ustavnu inicijativu treba prikupiti 100.000 potpisa u roku 18 mjeseci, dok za referendum o ukidanju zakona treba 50.000 potpisa u 100 dana.

Sporno je i to što su mjesta izjašnjavanja birača ograničena isključivo na ona koja odobri lokalna samouprava, što znači da lokalna vlast može, primjerice, odrediti samo jedno mjesto na neatraktivnoj lokaciji.

UiO očekuje da se prilikom prikupljanja potpisa OIB građana zamijeni brojem osobne iskaznice, a zalaže se i za decentralizaciju pregleda potpisa, odnosno da se provjera odvija na razini općina i gradova, uz prisutnost promatrača.

Upozoravaju da je predlagatelj zakona propustio u njega ugraditi odredbe koje reguliraju financiranje referendumske inicijative i kampanje, na čemu inzistiraju Parlamentarna skupština Vijeća Europe i Venecijanska komisija.

Riječ je o zabrani javnih vlasti da koriste javna sredstva u referendumskoj promidžbi, a UiO očekuje i da zakon osigura pravičan pristup javnim medijima i davanje objektivnih informacija biračima.

Udruga traži dodavanje odredbe da se odluku koju su birači donijeli na referendumu temeljem narodne inicijative može izmijeniti jedino putem referenduma, a ne glasovanjem u Saboru.