ANALIZA FAZ-A

'U Hrvatskoj se vodi kulturni rat'

12.07.2013 u 14:00

Bionic
Reading

U uglednom njemačkom dnevnom listu konzervativnog usmjerenja Frankfurter Allgemeine Zeitungu objavljen je članak o sporu koji se u Hrvatskoj vodi oko inicijative za uključivanje definicije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav, prenosi Deutsche Welle

Gotovo dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, njemački mediji su, kada je riječ o izvještavanju o novoj članici europske obitelji, prešli na 'business as usual'. A to, u ovo doba godine znači, tu i tamo poneki članak, uglavnom o zanimljivim turističkim lokacijama na jadranskoj obali i to većinom servisnog karaktera. Stoga posebno u oči upada članak objavljen na petoj stranici izdanja uglednog njemačkog dnevnog lista Frankfurter Allgemeine Zeitunga od ovoga petka (12. srpnja) u kojem autor u podužem tekstu informira njemačku javnost o 'kulturnom ratu' koji već dulje vrijeme tinja između 'militantno sekularističke ljevice na jednoj strani i ne manje militantnih katoličkih organizacija i nacionalno konzervativne desnice na drugoj strani'.

Članak počinje konstatacijom da je 'u mnogim zemljama EU-a pitanje izjednačavanja bračnih i obiteljskih prava homoseksualaca sporno'. U Hrvatskoj bi, međutim, upućuje autor FAZ-a, 'sukob različitih sustava vrijednosti mogao dovesti do ustavne krize'. Nakon toga slijedi odlomak u kojem se njemačkog čitatelja informira o zahtjevu inicijative 'U ime obitelji' i popis od 749.316 građana, dakle, oko petine hrvatskog biračkog tijela - kako ukazuje autor - koji traže da se sazove referendum s pitanjem: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' U članku se dalje prenose rezultati anketa koji pokazuju da bi se na referendum odazvalo više od polovice hrvatskih građana s pravom glasa i da bi gotovo dvije trećine reklo 'DA'.

Ostatak teksta pročitajte na Deutsche Welle