rado idu u vojnike...

U Hrvatskoj se digla frka oko pričuve, a u Srbiji oko uvođenja opće vojne obuke

02.08.2017 u 18:11

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskoj ovih dana digla velika buka oko poziva za pričuvu, koji su proteklih tjedana poslani nekim vojnim obveznicima, u susjednoj Srbiji se rasprava vodi o ideji tamošnjeg ministra obrane da se uvede neka vrsta vojne obuke za sve građane

Ideju o vojnoj obuci za sve građane iznio je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin tijekom nedavnog obilaska Zapovjedništva za obuku Vojske Srbije u vojarni Topčider, navodeći kako svi napori koje ulažu Ministarstvo obrane Srbije i Glavni stožer nisu dovoljni ako nema pomoći čitave države i društva.

'Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana', prenosi B92 Vulinove riječi tijekom obilaska vojarne.

Iako ideja još nije razrađena, pa se ne zna što bi točno opća vojna obuka uključivala, Vulin je rekao kako treba razmišljati o tome da se ponovno uvedu neki tečajevi kojima bi se najšire stanovništvo ponovno obučavalo 'svim vještinama i znanjima koja su potrebna da bi se branila zemlja'.

Planove ministra Vulina kritizirali su iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, navodeći kako mnogo više građana strada zato što ne zna kako postupati prilikom poplava ili požara pa da bi bolje bilo obučavati stanovnike što raditi u izvanrednim situacijama, a ne provoditi vojnu obuku.

Aleksandar Vulin u posjeti Zapovjedništvu za obuku Vojske Srbije Izvor: Ostale fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Srbije

I u Hrvatskoj se početkom godine vodila slična rasprava u javnosti, nakon što je ministar obrane Damir Krstičević izjavio kako se planira uvesti neka vrsta obveznog vojnog osposobljavanja, što su mnogi shvatili kao ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

No, model tog vojnog osposobljavanja, koji je prema informacijama iz MORH-a više trebao ličiti na omladinske radne akcije nego na ozbiljnu vojnu obuku, još uvijek nije detaljno razrađen i predstavljen javnosti. Krstičević je u lipnju, prilikom predstavljanja prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, spomenuo kako bi obavezno vojno osposobljavanje trebalo trajati mjesec dana, a da bi nakon toga, onaj tko želi mogao ići na dragovoljno osposobljavanje u trajanju od dva mjeseca te, nakon toga, na specijalističko osposobljavanje u trajanju od tri mjeseca.