KATASTROFA U TURSKOJ

Poginulo najmanje 40 rudara, mnogi su zarobljeni 350 metara ispod razine mora; uzrok nesreće prvo objavljen na Twitteru, pa je objava povučena

15.10.2022 u 07:16

Bionic
Reading

U eksploziji u rudniku ugljena u sjevernoj turskoj pokrajini Bartinu u petak je poginulo 40 ljudi, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu, dodajući da se nastavljaju napori da se pronađe jedan nestali rudar

Rekao je da je spašeno 58 rudara od njih 110 koliko je radilo u rudniku kada je došlo do eksplozije. Još je neizvjesna sudbina jednog rudara, dodao je.

"Još uvijek je tamo požar, rudari i spasioci napravili su velike žrtve da ne ostave svoju braću", rekao je Sojlu koji je stigao na mjesto nesreće u obalnom gradu na Crnom moru.

Dodao je da je jedan rudar otpušten iz bolnice dok ih 10 još uvijek prima liječničku pomoć u Bartinu i Istanbulu.

Vlasti su rekle da je tužiteljstvo pokrenulo istragu uzroka nesreće, a da prve naznake govore da je eksploziju uzrokovao plin koji se stvara u rudnicima ugljena.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da otkazuje svoj raspored kako bi u subotu otputovao na mjesto nesreće.

  • +21
Eksplozija u turskom rudniku Izvor: EPA / Autor: DEPO PHOTOS

“Želja nam je da gubitak života ne bude veći i da naši rudari budu spašeni živi i zdravi”, napisao je u tvitu.

Godine 2014. 301 radnik je poginuo u najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj u zapadnom gradu Somi, 350 km južno od Istanbula.

"Zaista se suočavamo s tužnom slikom", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, koji je na mjesto tragedije otišao u pratnji kolege iz Energyja.

Agencije prenose da spasilačke ekipe rade na spašavanju desetaka radnika zarobljenih u galerijama 300 i 350 metara ispod razine mora, a Soylu je kazao da je u vrijeme eksplozije u rudniku bilo 110 radnika.

Na prvim slikama koje su objavili turski mediji s ulaza u rudnik vidljive su spasilačke i medicinske ekipe, kao i članovi obitelji zaglavljenih rudara.

"Prema prvim opažanjima, radi se o eksploziji plina", rekao je turski ministar energetike Fatih Donmez.

Afad, tursko javno tijelo za upravljanje katastrofama, isprva je na Twitteru objavilo, a zatim i povuklo tu objavu, da je neispravan transformator uzrok eksplozije.