javni prijevoz

U Dubrovniku potpisan ugovor o nabavi 18 novih autobusa

22.11.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Ugovor o nabavi 18 novih autobusa za Libertas Dubrovnik, vrijedan gotovo 38,7 milijuna kuna, od čega se 95 posto financira iz Europske unije, potpisan je u ponedjeljak u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika

Javni gradski prijevoznik Libertas Dubrovnik vozni će park modernizirati s dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih autobusa, sedam solo gradsko-prigradskih autobusa i tri midi prigradska autobusa. Toliko će se autobusa i povući iz upotrebe.

Predmet javne nabave podijeljen je u četiri grupe, a kao najpovoljniji ponuditelji odabrane su tvrtke Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o. Ugovor su potpisali direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić i u ime izabranih ponuditelja prokurist tvrtke Auto Hrvatska PSC d.o.o. Marko Tihava.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je gradska uprava još jedanput pokazala kako iskoristiti europske fondove na korist građana.

"Libertas već sada koristi određeni broj autobusa nabavljenih iz fondova EU-a, a ovo je nastavak. Vjerujem da će i ubuduće biti još autobusa kako bi flota bila što mlađa, a udobnost prijevoza što bolja. Radi se i na poboljšanju sustava naplate i najave unutar autobusa te beskontaktnog plaćanja. Vjerujem da će i to uskoro zaživjeti te biti financirano iz fondova EU-a", rekao je Franković.

Dodao je kako Libertas više nije tvrtka slučaj te da treba biti tvrtka koja "funkcionira s ciljem rasta kvalitete standarda građana".

"Tvrtka je financijski stabilna i uspješno je odolijevala u ovim kriznim vremenima. Siguran sam da će biti još uspješnija i kvalitetnija, a sav svoj prihod usmjeriti na rast kvalitete usluge. Budućnost prijevoza je u električnim autobusima", poručio je Franković.

Najavio je kako će uskoro promet vozila u području oko povijesne jezgre biti ograničen samo na vozila građana Dubrovnika i javni prijevoz.

"Vjerujem da će gosti grada izabrati baš Libertas kao najjednostavniji i najlakši prijevoz do povijesne jezgre. Zato vjerujem da Libertasu u idućim godinama slijede sjajne stvari", rekao je Franković.

Direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić rekao je kako će građani izravno osjetiti dobrobit te nabave jer će na prometnice doći autobusi s najnovijim standardom i ekološkim normama.

"Time će se ukupna starost vozila od iduće godine s 12 smanjiti na devet godina. Trenutno raspolažemo s oko 110 vozila, od čega se koristi njih 80. Intenzivno radimo na tome da u idućem razdoblju povučemo određena sredstva iz fondova EU-a, također za nabavu novih autobusa", rekao je Mekišić.