USKORO I IZRUČENJE

U Danskoj uhićena kći savjetnice suspendirane južnokorejske predsjednice

02.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Kći bliske prijateljice i savjetnice nedavno suspendirane južnokorejske predsjednice Park Geun-hye uhićena je jutros u Danskoj zbog ilegalnog boravka i sumnje da je upletena u korupcijski skandal te će uskoro biti izručena Seulu

Kako prenosi južnokorejska agencija Yonhap, 20-godišnja Chung Yoo-ra, kći bliske prijateljice i savjetnice suspendirane predsjednice Choi Soon-sil, uhićena je u Kopenhagenu na zahtjev južnokorejskih vlasti zbog sumnje u umiješanost u korupcijski skandal. Agencija navodi da je Chung od južnokorejskog Ženskog sveučilišta primila još uvijek nepoznatu svotu novca, a sve može zahvaliti tome što je njezina majka prisna prijateljica suspendirane predsjednice.

Choi Soon-sil, savjetnica južnokorejske predsjednice Park Geun-hye, nije imala službenu funkciju, ali se vjeruje da je koristila svoj utjecaj kako bi natjerala korejske tvrtke da doniraju milijune dolara dvjema udrugama koje je kontrolirala.

Južnokorejski mediji pišu kako je njezin utjecaj bio mnogo veći te da je pomagala u izboru predsjedničkih pomoćnika i birala garderobu za predsjednicu.

Park Geun-hye suspendirao je južnokorejski parlament sredinom prošlog prosinca i to nakon što je nekoliko milijuna ljudi prosvjedovalo tražeći njezinu ostavku. Protiv sada već bivše predsjednice državni tužitelj podignuo je čak 13 optužbi, od kojih pet za kršenje ustava, nacionalnog suvereniteta, demokracije i slobode medija te osam za kršenje zakona.