IZ SLOVENIJE STIŽE NOVA PRIJETNJA

U Čičkoj Poljani vatrogasci brane kuću po kuću

18.02.2014 u 20:59

  • +8

Čička poljana

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Centimetar po satu raste vodostaj u Čičkoj Poljani, najkritičnijem mjestu na velikogoričkom području, pa vatrogasci brane kuću po kuću podizanjem zečjih nasipa ispred njihovih ulaza.

Na Gorica.hr, službenoj internetskoj stranici Grada Velike Gorice, stoji kako se očekuje povećanje vodostaja, ali ne i rast većom brzinom od sadašnje. Tako bi razina trebala dosegnuti onu prošlogodišnju od 325 centimetara, a možda i veću.

Zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos istaknuo je kako nema mjesta za paniku, ali i ponovno upozorio mještane da podignu namještaj u ugroženim kućama i osiguraju dovoljnu količinu lijekova i osnovnih potrepština te paze na mogući doticaj vode sa strujom.

Zapovjednik velikogoričke Vatrogasne zajednice Boris Turan napomenuo je da vatrogasnih snaga ima dovoljno i da rade koordinirano.

Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije popodne je priopćio kako je situacija i dalje najkritičnija u Čičkoj Poljani, jer je Odransko polje u šest sati naraslo 12 centimetara.

Veliki problem predstavlja i vodni val koji se stvara na Kupi, koji će u četvrtak ponovno utjecati na rast vodostaja Odre, što će se opet odraziti na područje Čičke Poljane i Orla.

Novi vodni val iz Slovenije stiže u četvrtak

Novi vodni val iz Slovenije očekuje se u četvrtak i u Hrvatsku bi trebao ući oko 14 sati, a kroz Zagreb bi trebao proći istoga dana u večernjim satima, da bi u petak ujutro prolazio nizvodno od Zagreba, izvijestio je Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Nakon popodnevne sjednice Stožer je priopćio kako je situacija i dalje najkritičnija u Čičkoj Poljani jer je Odransko polje u zadnjih šest sati naraslo 12 centimetara. Veliki problem predstavlja i vodni val koji se stvara na Kupi, koji će u četvrtak ponovno utjecati na rast vodostaja Odre, što će se opet odraziti na područje Čičke Poljane i Orla.

U prilog ne ide ni vremenska prognoza prema kojoj se na velikogoričkom području u četvrtak prijepodne očekuju nove oborine.

Trenutni vodostaj u Rugvici je 816 centimetara, a maksimum koji se očekuje je 830 centimetara (plus/minus 35 centimetara). Vodni val putuje prema Dubrovčaku, tamo je trenutni vodostaj 802 centimetra, a maksimum koji se očekuje i dalje je 825 centimetara. Maksimalni vodostaj u Rugvici je zabilježen 2010. od 978 centimetara, a u Dubrovčaku 872 centimetra.

Ekipe Hrvatskih voda i vatrogasaca stalno su na terenu, a 300 vojnika koji su od jutros na Plesu i dalje su u pripravnosti.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je kako od 7 sati ujutro radi i Ustava Prevlaka radi rasterećenja savskih voda, međutim kada vodostaj dosegne 390 cm, što se očekuje u večernjim satima, Prevlaka će se morati zatvoriti.

Na zahtjev načelnika stožera Rudolfa Vujevića, sve operativne službe (županijski zavodi za javno zdravstvo i za hitnu medicinsku pomoć te Crveni križ, vatrogasci i policija) i dalje su u stanju pripravnosti. Vujević stanje ocjenjuje ozbiljnim, osobito za velikogoričko područje, stoji u priopćenju.