SVE O FK-3

U Beograd je u šest aviona sletjela tajna pošiljka iz Kine. Što sve znamo o raketnom sustavu koji Vučić zove najmoćnijim srpskim oružjem?

10.04.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Slijetanje šest transportnih aviona kineskog ratnog zrakoplovstva Y-20 u beogradsku zračnu luku prošle subote koincidira s najavom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o dolasku kineskog raketnog protuzračnog sustava srednjeg dometa FK-3 koji je naručen još 2020. godine. Vučić je za sredinu ovog tjedna, ne precizirajući detalje, najavio premijerno prikazivanje ''novog naoružanja koje će do sada biti najmoćnije oružje koje će Srbija imati''. Ukoliko se pokaže da je riječ o sustavu FK-3, Srbija će imati sustav koji može parirati sovjetsko-ruskom sustavu S-300PS/PM i američkom Patriotu. Evo što sve znamo o mogućoj najnovijoj akviziciji naših susjeda

Nazočivši u subotu združenoj taktičkoj vježbi s bojevim gađanjem srbijanske vojske 'Vatreni štit 2022', Vučić je najavio da će predstojećeg utorka ili srijedu biti premijerno prikazano oružje koje, kako je ocijenio, dramatično pojačava borbene sposobnosti Vojske Srbije. Vučić nije precizirao o čemu se točno radi, no njegova najava podudarala se sa subotnjim dolaskom šest kineskih transportera u beogradsku zračnu luku Surčin pa se pretpostavlja da je riječ o dostavi ranije naručenog raketnog protuzračnog sustava srednjeg dometa FK-3 koji je izvozna i po kapacitetima nešto slabija inačica kineskog sustava HQ-22.

Stručnjaci, pak, ukazuju da se FK-3 ima bolje radare i mogućnost otkrivanja sporijih ciljeva za razliku od novijih verzija S-300 te kako ima veći domet od PAC-1 koji je osnovna verzije sustava MIM-104 Patriot koji također ima problem kod 'hvatanja' sporijih ciljeva poput bespilotnih letjelica. Uz to, FK-3 se može pohvaliti i nadmoćnim protumjerama elektroničkog ratovanja (ECM) i sposobnostima protiv skrivenih ciljeva na manjim udaljenostima.

Priča o nabavi kineskog FK-3 radi modernizacije teritorijalne protuzračne obrane Srbije pojavila se u tamošnjim medijima još 2018. godine, a službena potvrda pristigla je dvije godine kasnije kroz javno objavljivanje godišnjeg izvješća o poslovanju javne tvrtke za nabavu oružja Jugoimport-SDPR za 2019. godinu. Vučić je iste godine posjetio Peking te je potvrđeno da je s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o tim protuzračnim sustavima.

Raketni sustav FK-3 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: People's Liberation Army

Izvozna inačica kakvu nema nitko

Karakteristike FK-3 bile su duže vrijeme nepoznate jer se radi o izvoznoj inačici sustava HQ-22 koji do srbijanske narudžbe nije imalo stranog korisnika. U međuvremenu u javnosti su se pojavile određene specifikacije sustava za kojeg se pretpostavlja da vrijedi oko 100 milijuna dolara po bateriji koju čini vozilo s radarom i tri lansirana vozila od kojih svako ima četiri rakete s radarskim poluaktivnim vođenjem i mogućnošću istovremenog djelovanja sa 12 raketa po šest ciljeva do kojih stiže brzinom od 6 Macha.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Koridor 92

Samohodni raketni sustav FK-3 naoružan je raketama srednjeg dometa do 100 kilometara po daljini i 27 kilometara po visini kao i izvornik HQ-22 koji, pak, ima nešto duži domet po daljini od 170 kilometara. S dometom od 100 kilometara FK-3 je u prednosti pred dometom do 90 kilometara po daljinikakvog ima S-300PS, a koji ima identičan domet po visini kao i kineski sustav. FK-3 ipak zaostaje za sustavom S-300PM koji po daljini pogađa ciljeve udaljene do 150 kilometara, dok im je domet po visini ujednačen i iznosi maksimalnih 27 kilometara. U usporedbi s Patriotom MIM-104, kineski FK-3 nadvisuje američku konkurenciju samo u njezinoj inačici PAC-1 koja ima domet do 68,5 kilometara koji se može proširiti do 160 kilometara ukoliko se usključi karakteristika home on jam, odnosno navođenje na izvor ometanja koji povećava vjerojatnost uništenja mete. Patriotove inačice PAC-2 imaju rakete dometa do 160 kilometara, a isto toliko je domet i za home on jam pristup cilju, dok PAC-3 imaju domet do 220 kilometara i zasebnu antibalističku raketu dometa 20 kilometara, koja je naknadno pridodana i sustavu PAC-2.

Idealan za moderno ratovanje

U sklopu raketne baterije FAK3 se nalazi promatrački radar dometa od 250 kilometara, dok se za navođenje raketa koristi radar H-200 koji je zapravo kineska solucija antene s faznom antenskom rešetkom (FAZ). Uz istovremeno precizno praćenje do šest ciljeva na koje istovremeno navodi 12 raketa, H-200 može istovremeno obrađivati dodatnih 30 ciljeva na temelju njihovih tragova. Usporedbe radi, radar za navođenje raketa kod FK-3 ima domet od 180 kilometara, dok S-300 u inačicama PS i PM navodi rakete na ciljeve udaljene do 300 kilometara. Ipak, sovjetsko-ruski sustav ima i poseban radar za niskoleteće ciljeve.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense News

Sustav S-300 u svim svojim inačicama odnosi pobjedu i u brzini reakcije kod usmjeravanja projektila prema ciljevima, s time da radar FK-3, kao i radari sovjetsko-ruskog sustava, zahvaća ciljeve u sektoru od 90 stupnjeva, dok im se radari podjednako mogu usmjeravaju u punom opsegu od 360 stupnjeva.

Poznavatelji protuzračnih sustava ističu da FK-3 ima komparativne prednosti pred sustavima iz obitelji S-300 i Patriot u kontekstu nedavnog rata u Gorskom Karabahu i aktualne ruske agresije na Ukrajinu u kojma se obilato koriste bespilotne letjelice i jurišni te transportni helikopteri. FK-3, tvrde stručnjaci, za razliku od konukrencije nema ograničenja pri praćenju ciljeva koji lete sporije od 50 metara u sekundi pa ih kineski sustav lako identificira, zahvaća svojom radarskom glavom za samonavođenje, prati i u konačnici pogađa.

Također, FK-3 je u prednosti pred statičnošću Patriotovog radara za navođenje raketa koji za slučaj pokrivanja punog opsega kruga od 360 stupnjeva treba četiri baterije, a američki sustav ne može ni rušiti spore ciljeve. Upravo su bespilotne letjelice , upozoravaju stručnjaci, budućnost su ratovanja pa se kineski sustav smatra pouzdanim protuzračnim rješenjem za duže vrijeme.