ubojstvo pogubljenjem

U Alabami izvršena prva smrtna kazna nakon ukidanja suspenzije

21.07.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Šezdesetčetverogodišnji zatvorenik koji je osuđen na smrt zbog ubojstva pogubljen je u petak u Alabami smrtonosnom injekcijom, prvi puta u toj američkoj saveznoj državi nakon što je u veljači ukinuta suspenzija na izvršenja smrtnih kazni

James Barber pogubljen je u zatvoru Holman u Atmoreu u saveznoj državi Alabami, rekao je državni odvjetnik Steve Marshall u izjavi.

Osuđen je u Alabami 2003. jer je nasmrt pretukao 75-godišnju Dorothy Epps čekićem tijekom pljačke dvije godine prije toga.

Guvernerica Alabame proglasila je privremeni moratorij na pogubljenja prošle godine nakon problema sa smrtonosnim injekcijama i naredila reviziju procesa ubrizgavanja.

U trećem neuspješnom slučaju izvršenja smrtne kazne, dužnosnici nisu uspjeli postaviti intravenoznu liniju kod osuđenika prije nego je isteklo predviđeno vrijeme.

Republikanska guvernerka ukinula je suspenziju nakon što je Odjel za zatvore uključio medicinske stručnjake, nabavio novu opremu i proveo probe.

Barber je prvi zatočenik pogubljen u Alabami nakon ukidanja moratorija na egzekucije u veljači.

Pravna i etička pitanja uskovitlala su se oko smrtne kazne u Sjedinjenim Državama nakon što je nekoliko smrtonosnih injekcija neuspješno primijenjeno posljednjih godina.

Broj pogubljenja u toj državi drastično je pao od 1999. godine, kada je izvršeno rekordnih 98 pogubljenja.