ŠOK U HAAGU

Praljak popio otrov i preminuo! Ostatku hercegovačke šestorke potvrđene presude

29.11.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Šok u Haagu! Izricanje drugostupanjske i konačne presude o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini pred Haškim sudom bilo je prekinuto više od dva sata nakon što je Slobodan Praljak popio otrov. Na žalost Praljak je preminuo u bolnici, a čitanje presude se unatoč tome nastavilo.

Nejasno je kako ga je Praljak, ako je riječ o otrovu, unio u sudnicu. Prije toga potvrđena mu je kazna za ratne zločine tijekom rata u BiH od 20 godina zatvora.

Svim optuženima potvrđene su prvostupanjske kazne. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković osuđeni su na 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Presuda se izravno tiče i Hrvatske jer je dio nekadašnjih visokih vojnih i političkih dužnosnika, predvođenih prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, naveden u optužnici kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kojemu je krajnji cilj bilo stvaranje tzv. velike Hrvatske.

Uz predsjedavajućeg Agiusa Žalbeno vijeće čine i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.

14:46 Berislavu Pušiću potvrđena kazna od 10 godina zatvora. Tako je završeno izricanje presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u sjeni tragedije generala Praljka. Osuđenima će vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u kaznu.  

14:42 Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora.

14:39 Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

14:29 Jutarnji list je javio da je Slobodan Praljak umro u bolnici.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je Hini izvor blizak Praljku.

14:28 Nastavljeno je izricanje presude. Izriče se presuda Milivoju Petkoviću. U manjoj sudnici nema kamera i ograničen je pristup. Sudac Agius nakon nastavka izricanja presude ni jednom riječju nije spomenuo stanje generala Praljka. Samo je kazao da je sudnica broj 1 sada mjesto zločina i da su je nizozemske vlasti osigurale kako bi tako mogle provesti istragu, objašnjavajući zašto je suđenje nastavljeno u sudnici broj 3.

14:15 Haški sud u srijedu još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljka niti je potvrdio traje li istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.

'Ne mogu to komentirati', rekao je Hini glasnogovornik suda Nenad Golčevski. Sudnica je navodno zapečaćena radi policijske istrage. Čitanje presude će se nastaviti u drugoj, manjoj sudnici.

13:50 Čitanje presude se nastavlja u 14.15 sati.

13:41 Već dva sata traje prekid izricanja presude.

13:22 Praljka prevoze u bolnicu i on je u prilično lošem stanju. Liječnici oživljavaju Praljka i bore mu se za život, ali je još živ.

13:20 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula je boravak na Islandu i hitno se vraća kući. U kontaktu je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

>>> Ovo su najvažnije stvari koje su danas dosuđene u Haagu do drame s Praljkom

13:00 Haški sud je objavio da se Slobodanu Praljku pruža sva moguća medicinska pomoć. Praljak je i dalje u zgradi suda. 'Molimo ostanite mirni', poručio je predstavnik tribunala svima koji u auli suda iščekuju nastavak izricanja presude.

12:42 Tim za reanimaciju je ušao u sobu u kojoj je Praljak.

12:30 Eugen Jakovčić iz Documente napisao je na Facebooku da je hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj zatražila prijem kod predsjednika Haškog suda.

12:27 I dalje se ne zna što se događa s generalom Praljkom.

12:10 Pred sud su stigli vatrogasci i vozila hitne pomoći.

12:05 Po bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haškog suda. 

11:39 Nemojte nositi nikamo čašu iz koje je nešto popio, rekao je sudac. Nakon toga je prekinut prijenos izricanja presude. 

11:30 Slobodanu Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

'Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu', uzviknuo je Praljak i odmah popio nešto iz bočice. Praljkova odvjetnica je u panici uzviknula da je njezin klijent kazao da je popio otrov. 

>>> Svjedok iz haške sudnice ispričao što se dogodilo

Praljak popio otrov?! Autor: Al Jazeera Balkans

11:23 Bruni Stojiću je djelomično usvojena žalba za sudjelovanje u UZP-u. Većina navoda iz prve presude ostaje. Potvrđena je kazna od 20 godina.

11:16 Čita se cijeli operativni tekst presude Žalbenog vijeća. Odbija se Prlićeva žalba u cijelosti. Potvrđuje se kazna od 25 godina zatvora.

11:10 Vijeće odbilo naložiti novo suđenje na traženje tužitelja.

11:05 Sud je krenuo odgovarati na žalbu Tužiteljstva. Žalbeno vijeće smatra da je tužiteljstvo pokazalo da je uklonjena svaka razumna sumnja vezano uz krivnju Prlića i Petkovića po 3. kategoriji odgovornosti po UZP-u.

Žalbeno vijeće odbija izreći osuđujuće presude u ovom pogledu u sudbenom postupku.

10:57 Odbija se Petkovićeva žalba da nije znao za zločine u Stupnom Dolu.

10:53 Prlić, Praljak i Pušić osporavaju zaključak da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i druge hrvatske vođe imali za cilj da se osnuje hrvatski entitet koji bi omogućio ujedinjenje Hrvata. Za UZP argumenti tuženih nemaju osnova i odbacuju se. Postojale su greške u definiciji udruženog zločinačkog poduhvata, ali nitko od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku po ovom pitanju.

Optuženici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Žalitelji nisu pokazali grešku u pitanjima oko UZP-a, kazao je sudac Agius. Praljak nije dokazao da nije sudjelovao u UZP-u u vremenu nakon što je napustio mjesto načelnika Glavnog stožera HVO-a.

10:48 Žalbeno vijeće poništava osuđujuće presude vezano za općinu Prozor. Poništenje ima učinak i na razumnost zaključaka sudskog vijeća da je Prlić mogao predvidjeti počinjenje i da je svjesno preuzeo rizik te poništava ovaj zaključak.

10:44 Optuženi su oslobođeni odgovornosti za zločine u mjestu Duša. Poništava se zaključak da su granate bile neselektivne. Poništava se presuda o progonu i uništavanju imovine u Duši, kaže sudac.

10:38 Pošto je zaključeno da je Stari most bio vojni cilj Žalbeno vijeće zaključuje da snage HVO-a nisu imale namjeru diskriminirati ili terorizirati kada su uništile most. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon.

10:32 Razaranje Starog mosta rezultiralo je izolacijom dijela muslimanskog stanovništva da je negativno utjecalo na moral muslimanskog stanovništva te je bilo nesrazmjerno vojnom cilju.

Optuženi smatraju da se radilo o legalnom vojnom cilju.

Žalbeno vijeće smatra da je Stari most bio legalni vojni cilj tijekom rata i preinačilo je prvostupanjsku presudu da je uništenje mosta bilo progon.Žalbeno vijeće zaključuje da nije dokazan element ovog kaznenog djela pa preinačuje zaključak u ovom slučaju da je to bilo bezobzirno razaranje ili razaranje neopravdano vojnom nužnošću.

Zaključci poništavaju i daljnje zaključke da je Prlić znao za uništavanje Starog mosta i da je tako pridonio UZP-u.

10:28 Petković tvrdi da je zatočene bilo nužno zatvarati iz razloga sigurnosti no Žalbeno vijeće je mišljenja da hapšenja nisu bila opravdana.

10:23. Vijeće je ukinulo presude žaliteljima za razaranje velikih razmjera u vezi s jednim incidentom.

10:22 Vijeće odbija navode da je UZP postojao samo tamo gdje su se vodile borbe.

10:19 Žalbeno vijeće odbacilo je prigovor Praljkove i Stojićeve obrane da se kao dokazi izbace dnevnici Ratka Mladića, za koje su optuženi naveli da je riječ o dokazima iz druge ruke.

10:17 Žalbeno vijeće je usvojilo djelomice žalbe obrane Valentina Ćorića i ukinulo dio presude gdje se navodi njegova odgovornost u UZP-u.

10:15 Sudac navodi žalbe optuženika na postupak i manjkavosti u optužnici. U

10:10 Sudac Agius je pročitao da je Raspravno vijeće zaključilo da su sva šestorica bila sudionici Udruženog zločinačkog pothvata (UZP). Osuđeni su za teška kršenja Ženevskih konvencija, zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti.

10:06 Sudac započinje s izricanjem stavova Žalbenog vijeća.

10:00 Počelo je čitanje presude.

  • +4
Molitve Hrvata za šestoricu u Haagu Izvor: Reuters / Autor: DADO RUVIC

9:43 Uoči presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne pred Haaškim sudom, u Mostaru i drugim hrvatskim središtima u Bosni i Hercegovini se u utorak navečer molilo se, služene su mise i paljene su svijeće, a građani i predstavnici raznih udruga izražavali su očekivanje da će optuženi Hrvati biti oslobođeni optužbi

9:30 Na izricanju presude danas neće biti Berislav Pušić koji je 2014. godine zbog zdravstvenih razloga pušten na slobodu. Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, nedolazak na izricanje pravomoćne presude odobrilo mu je sudsko vijeće.

Šestorica nekadašnjih vođa Hrvata u BiH su nepravomoćno u svibnju 2013. godine osuđena na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.