drimia na tapetu

Tvrtka Ane Karamarko zbog koje je pala prošla Vlada duguje državi porez

16.11.2017 u 06:59

Bionic
Reading

PR agencija Drimia u vlasništvu Ane Karamarko, supruge nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, dužna je državi gotovo 350 tisuća kuna poreza. Ova je tvrtka bila u fokusu javnosti kada je otkriveno da je lobist MOL-a Jozo Petrović preko svoje tvrtke poslovao s Anom Karamarko, što je bio neposredni uzrok pada tadašnje Vlade

Tvrtka prema podacima Poslovne Hrvatske i liste poreznih dužnika ima 341.557,03 kune poreznog duga te većina od toga otpada na neplaćen PDV, 319 tisuća kuna, a ostatak na porez na dobit.

Ana Karamarko nije željela komentirati ovaj podatak, samo nam je u poruci napisala da kod Porezne uprave provjerimo 'kako su riješene trenutne obveze'. Je li u međuvremenu podmirila dug državi, nije poznato, jer Porezna uprava takve podatke kvalificira kao poreznu tajnu, što su nam i potvrdili.

Inače, tvrtka Drimia stabilno posluje i lanjsku godinu završila je s 3,8 milijuna kuna prihoda (-6,3 posto) i 464.400 kuna dobiti (-16,8 posto).

Podsjetimo, ionako klimava vlada Mosta i HDZ-a na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem, u kojoj je Tomislav Karamarko bio potpredsjednik, pala je nakon što je tjednik Nacional u svibnju 2016. objavio kako je lobist MOL-a Jozo Petrović dvije godine bio klijent tvrtke Drimia u vlasništvu Karamarkove supruge.

Petrović je preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje d.o.o. od 2013. do 2015. mjesečno isplaćivao tvrtki Ane Karamarko 2500 eura za usluge savjetovanja te marketinške i PR usluge.

  • +21
Sva lica Ane Karamarko Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Ubrzo nakon izbijanja afere Povjerenstvo za sukob interesa zaključilo je kako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko doista u sukobu interesa zbog poslovne veze svoje supruge i čovjeka koji radi za MOL, posebice u kontekstu hrvatske arbitraže s tom mađarskom naftnom kompanijom.

Karamarko se tada zalagao za to da Hrvatska izađe iz tog arbitražnog procesa. Nakon odluke Povjerenstva prvi potpredsjednik Vlade dao je ostavku, Vlada se raspala, a na scenu je prošle jeseni stupio Andrej Plenković. No i njega je sustigla arbitraža s MOL-om.

  • +6
Karamarko podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je krajem prošle godine na Arbitražnom sudu u Ženevi izgubila slučaj u kojem je pokušala osporiti dioničarski ugovor Ine s MOL-om, tvrdeći da je on sklopljen uz pomoć mita koje je tadašnji premijer Ivo Sanader dobio od Mađara. Potom je Plenković na Badnjak objavio kako Hrvatska kreće u otkup Ine. Vlada i dalje traga za strateškim partnerom, ali i za savjetnikom koji će Plenkoviću pomoći pronaći strateške partnere.

S druge strane, tek godinu dana nakon presude iscurili su u javnost njezini detalji. Arbitri u Ženevi dali su tešku pljusku hrvatskom pravosuđu kazavši da je sudac Ivan Turudić koji je vodio suđenje u procesu Ina-MOL nekompetentan, da je glavni svjedok protiv Ive Sanadera, Robert Ježić, neozbiljan te da je montirana snimka koju je DORH iznio kao dokaz, a koja navodno dokazuje da predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi Sanaderu daje mito.