DRUGI DAN NA CESTI

Tuzlanski radnici nastavljaju put prema Hrvatskoj

25.12.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Oko dvije stotine radnika iz četiriju propalih tvornica s područja Tuzle nastavilo je danas prosvjedni hod prema graničnom prijelazu Orašje. Žele prijeći u Hrvatsku i ondje zatražiti bilo kakvu pomoć

Radnici koji traže rješavanje svog radno-pravnog statusa, večeras su stigli u mjesto Ormanica i tu namjeravaju prenoćiti, jer su previše umorni i iscrpljeni, kako bi nastavili put prema Hrvatskoj, gdje, kako kažu, namjeravaju tražiti azil.

Brigu o njima preuzima Crveni križ Gradačac, javila je reporterka Al Jazeere Nataša Krstin. Radnici čekaju da vlast Tuzlanskog kantona ispuni njihove zahtjeve: da im prizna radni staž i isplati jednokratnu pomoć.

O tome je raspravljala Kantonalna skupština, koja je danas dobila novo rukovodstvo. Zaključeno je da novca ima, ali da kantonalna vlada, do 31. prosinca, mora naći zakonski osnov za isplatu za blizu 700 radnika.

Među radnicima koji idu pješice u koloni prema graničnom prelazu u Orašju su i supružnici Meva i Avdija Hasanbašić. Ona je uposlenica Aide, a on Livnice čelika iz Tuzle. Zajedno su krenuli su na put do Hrvatske, jer drugo rješenje ne vide. Djece nemaju, pa barem ne brinu o tome da ih neko kod kuće čeka u neizvjesnosti, rekli su reporterki Al Jazeere.

'Meni 17 godina radnog staža nije uvezano, a Avdiji 15. Njemu fali samo pet mjeseci do penzije. I ne može...' priča Meva. On nije dobio pet godina plaću, ona najmanje pet mjeseci. Ne znaju od čega preživljavaju.

Na pitanje kakva ih danas odluka može vratiti u Tuzlu, Meva odgovara: 'Samo ispunjenje naših triju zahtjeva - da nam uvežu staž, isplate jednokratnu pomoć, ali i osiguraju materijalno zbrinjavanje dok za nas ne bude posla. Ali ne nadam se rješenju.'

Prosvjedni hod radnika Tuzlanskog kantona