prvi test

Tusk priznao pobjedu nacionalističke oporbe na lokalnim izborima

08.04.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk priznao je u ponedjeljak pobjedu nacionalističke oporbene stranke na lokalnim izborima održanim u nedjelju, koje se smatra prvim testom njegove vlade lijevog centra otkako je preuzeo vlast krajem prošle godine

Tusk je u objavi na društvenoj platformi X rekao da je ohrabren pobjedama svoje Građanske koalicije u pojedinim utrkama, poput izbora za gradonačelnike Varšave i Gdanjska te izbora za neke regionalne skupštine.

Gubitke je pripisao slaboj mobilizaciji mladih birača i velikoj izlaznosti pristaša oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) u ruralnim i istočnim krajevima.

"Zaključak za nas? Ne kmečimo, na posao!", napisao je Tusk.

Prema predviđanjima, PiS se na izborima u nedjelju pokazao kao najjača stranka. U izborima za 16 regionalnih samouprava, 33,7 posto glasova otišlo je PiS-u, prema izlaznim anketama koje je proveo Ipsos.

Tuskova Građanska koalicija je završila na drugom mjestu s 31,9 posto, prema Ipsosu.

Tuskova je stranka postigla veliki uspjeh u glavnom gradu Varšavi, gdje je u prvom krugu ponovno izabran Rafal Trzaskowski s 59,9 posto glasova.

Pedesetdvogodišnji Trzaskowski se 2020. godine kandidirao za predsjednika, no tada je s nekoliko postotnih bodova više pobijedio trenutni predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a.

Reizbor Trzaskowskog je potaknuo raspravu o tome da možda i dalje ima izglede da postane predsjednik.

Očekuje se da službeni rezultati neće biti objavljeni prije srijede.

Gotovo 30 milijuna birača odlučivalo je o načelnicima svih mjesta i gradova. Također, birali su članove 16 regionalnih skupština, 380 okružnih i 2477 lokalnih vijećnika.

Drugi krug izbora za gradonačelnike zakazan je za 21. travnja u slučajevima da nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu.