STRKA ZBOG PAPE, A NE KORUPCIJA

Turudić oslobodio optužbi supruga Gordane Sobol

14.12.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bojan Sobol u ponovljenom suđenju na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbe za zloporabu položaja i ovlasti kojom je MUP početkom 2000-ih navodno oštećen za pola milijuna kuna.

Uz Sobola sudac Ivan Turudić oslobodio je i suoptuženoga riječkog liječnika Davora Mihelčića.

Njima se ponovno sudilo jer je Vrhovni sud lani, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja, ukinuo prijašnju osuđujuću presudu kojom je suprug SDP-ove saborske zastupnice Gordane Sobol bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora, a Mihelčić na dvije godine zatvora. Uz njih su uvjetno na po šest mjeseci bili osuđeni bivši načelnici uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić, no u njihovu slučaju u međuvremenu je nastupila zastara.

Sobola se tereti da je kao pomoćnik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina riječkome liječniku na njegov poticaj omogućio nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca.


Tijekom trogodišnjeg ugovora, od početka 2001. do kraja 2003., liječnik je ispostavio 36 računa vrijednih 424.000 kuna za preglede policajaca koji navodno nikad nisu obavljeni.

Za tužiteljstvo je sporan i ugovor iz 2003. za preglede interventnih policajaca primorsko-goranske Policijske uprave koji su čuvali papu Ivana Pavla II. tijekom boravka u Rijeci. Mihelčić je ispostavio tri računa na 108.000 kuna, a nakon odbitka poreza, 'čisto' mu je, tvrdi se u optužnici, ostalo 92.000 kuna.

Obrazlažući novu nepravomoćnu presudu, sudac Turudić ustvrdio je kako nema dokaza da su dvojica optuženika bili osobno povezani te da je u toj situaciji teško dokazati da bi liječnik potaknuo pomoćnika ministra na kazneno djelo.

Utvrđeno je da se dokumentacija antidatirala, no ocijenjeno je kako je riječ samo o sitnim indicijama koje ne čine zatvoreni krug, a neuredno poslovanje, po mišljenju suca Turudića, moglo se pripisati 'strci' zbog dolaska pape Ivana Pavla II.