POLITIČKA KRIZA

Turska vojska: Ostajemo izvan politike

27.12.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Turska vojska priopćila je u petak da neće biti uvučena u politiku u trenutku kada se produbljuje korupcijski skandal, koji je primorao premijera Redžepa Tajipa Erdogana da rekonstruira kabinet, nakon što su tri ministra, čiji su sinovi uhićeni u okviru istrage, podnijeli ostavke, prenosi Al Jazeera Balkans

Vojska je u petak izdala priopćenje, nakon što su Erdoganovi savjetnici u redovnoj kolumni lista Star govorili o mogućnosti da je taj skandal rezultat zavjere čiji je cilj izazivanje puča, javlja AP, a prenosi AJB

'Turska vojska ne želi biti uvučena u političku debatu. S druge strane, vojska će pratiti pomno razvoj situacije u skladu sa svojim dužnostima i legitimnim pozicijama svojih članova', kaže se u priopćenju.

Vlada je ranije ocijenila kako postoji mogućnost da se iza istrage o korupciji krije zavjera s ciljem obaranja vlade.

Turska vojska je izvela tri puča od 60-ih godina prošlog stoljeća, ali su joj ovlaštenja smanjena tokom desetogodišnje Erdoganove vladavine.

Uhićenja, suspenzije...

Premijer Erdogan je u srijedu smijenio gotovo polovinu svog kabineta, ukupno 10 ministara.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije desetak dana, nekoliko desetina ljudi povezanih s Erdoganovom vladom, suspendirale 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja i podigle optužnice protiv 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara i generalni direktor državne Halkbanke.

Erdogan, lider Stranke pravde i razvoja (AKP), koji je na čelu vlade u Ankari od 2002. godine, aktualnu je istragu prethodno nazvao 'prljavom kampanjom' protiv njegove vlade.

Turska opozicija ga, međutim, optužuje da pokušava vladati preko 'države u državi'.

Plan središnje banke

Turska lira strmoglavila se u petak na novu rekordno nisku razinu prema dolaru, a potonule su i cijene dionica pod pritiskom produbljivanja političke krize u zemlji.

Dolarom se tako oko podneva trgovalo po 2,1610 lira. Indeks Istanbulske burze BIST 100 pao je tokom prijepodneva 3,76 posto, nakon što je jučer zaključio trgovinu u minusu 2,33, a prekjučer 4,2 posto.

Lira je, pak, danas oslabila, usprkos najavi središnje banke u utorak da će prodati dio dolarskih rezervi kako bi poduprla tečaj lire, već oslabljene zaoštravanjem američke monetarne politike.

Turska središnja banka namjerava na tržištu prodavati 450 milijuna dolara dnevno do kraja godine, te ukupno tri milijarde dolara u siječnju, kako bi spasila domaću valutu, koja je od siječnja oslabila 15 posto.