STANJE VISOKE PRIPRAVNOSTI

Turska raspoređuje trupe duž granice sa Sirijom

05.09.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Turska je rasporedila dodatne trupe kako bi ojačala svoju dugačku granicu sa Sirijom u slučaju eventualne intervencije u toj zemlji, izvijestili su u četvrtak turski mediji, a prenosi sarajevski portal Klix.ba

Konvoj od 20 oklopnih vozila raspoređen je u srijedu navečer na sirijskoj granici, u pokrajini Hatay na jugu Turske, javila je agencija Dogan, a prenosi Klix.ba

Državna Agencija Anadolija je javila da su pojačane trupe koje su raspoređene od početka sirijskog sukoba 2011. godine na osjetljivim dijelovima zajedničke granice, naročito u Gaziantepu.

Od početka 2012. godine Turska je znatno pojačala svoje jedinice na sirijskoj granici tenkovima i artiljerijskim baterijama. NATO-ve rakete Patriot raspoređene su u nekoliko gradova na jugu.

Turska, članica NATO-a koja je prekinula odnose sa svojim bivšim sirijskim saveznikom, zbrinula je više od 500.000 sirijskih izbjeglica na svom tlu. Ona podržava multilateralnu intervenciju protiv te zemlje nakon što je vojska 21. kolovoza izvela kemijski napad blizu Damaska, za koji Turska optužuje režim predsjednika Bašara al Asada.