SUTKINJA KONAČNO SHVATILA

Turska novinarka puštena iz pritvora!

17.09.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku odlučila je, samo dva dana nakon što je premijer Zoran Milanović izjavio kako njegova vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta - da turska novinarka Vicdan Özerdem može izaći iz ekstradicijskog pritvora do završetka postupka izručenja

Izvanraspravno vijeće istoga suda je u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj. Novinarki je danas izrečena mjera zabrane napuštanja privremenog boravišta i svakog će se dana morati javljati policiji.

Vicdan Özerdem još je jedna žrtva političkog progona Tayyipa Erdogana. Uhićena je 25. srpnja u Metkoviću, kamo je iz Njemačke, gdje ima status izbjeglice, stigla na odmor. Nedavno joj se stanje pogoršalo te je premještena u zatvorsku bolnicu.

I pučki pravobranitelj se zauzeo za prava turske novinarke

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo je da smatra da bi Republika Hrvatska izručenjem turske novinarke Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil. Iz razgovora s Vicdan Özerdem i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju, stoji u pismu pučkog pravobranitelja.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno članku 33. Ženevske konvencije o statusu izbjeglica, članku 3. stavci 1. i. 2. Europske konvencije o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava u predmetima donesenima temeljem opasnosti od povrede članka 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (npr. Garayev protiv Azerbajdžana), članku 12. stavak 1. točka 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, odredbama Zakona o azilu te drugih relevantnih propisa, smatra Malčić.

Predstavništvo UNHCR-a u Republici Hrvatskoj pozdravilo je odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju iz pritvora turske novinarke Vicdan Özerdem, azilantice u Njemačkoj.

UNHCR pomno prati događanja i izražava nadu kako će Hrvatska poštivati međunarodne i europske standarde i prakse te neće izručiti gospođu Özerdem Turskoj. Predstavnik UNHCR-a u RH, Terence Pike, izražava zahvalnost svima koji su bili od pomoći gospođi Özerdem uz nadu za brzim rješavanjem ovoga slučaja.