ZAMRZAVANJE SUKOBA

Turska ima novi mirovni plan za Ukrajinu, ovo su ključne točke

11.04.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Turska želi zalediti rat u Ukrajini na više od desetljeća novom mirovnom inicijativom, prema medijskim izvješćima objavljenim u četvrtak

Plan, koji je predstavljen uz podršku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, već je predan Kijevu i Moskvi, izvijestile su ruske novine Novaja Gazeta Europa, navodeći svoje vlastite izvore.

Najvažnije točke dokumenta su: SAD i Rusija daju obećanje da ni pod kojim uvjetima neće upotrijebiti nuklearno oružje i da će se vratiti pod sporazum Novi START o nuklearnom razoružanju; sukob u Ukrajini bit će zamrznut prema trenutnim crtama bojišnice; u 2040. godini, Ukrajina će odlučiti o svome pravcu vanjske politike referendumom, no dotad se neće pridružiti NATO-u.

U isto vrijeme, referendumi će također biti održani pod međunarodnom nadzorom na teritorijima koje je okupirala Rusija, piše u planu. Zaraćene strane razmijenit će zatvorenike, a Rusija se neće protiviti ukrajinskom ulasku u EU, navodi se.

Velika mirovna konferencija planirana je u Švicarskoj u lipnju.

Prema novinama, turska inicijativa vjerojatno neće biti prihvaćena. Primjerice, plan značajno odstupa od zahtjeva Kijeva, koji inzistira na povlačenju sve ruske vojske s ukrajinskog teritorija.

  • +6
Ukrajinski tenkisti Izvor: Profimedia / Autor: Adri Salido / AFP / Profimedia

Moskva, koja okupira oko petinu susjedne zemlje, također je nedavno Ukrajini postavila daljnje teritorijalne zahtjeve nakon što je poboljšala svoju vlastitu situaciju na bojištu.