SVJEDOK NA SUĐENJU ZA PAKRAČKU POLJANU

'Tuđman je Merčepu zamjerao, ali mu je bio i koristan'

15.06.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Franjo Tuđman zamjerao je Tomislavu Merčepu neke poteze i upozoravao ga, no smatrao ga je korisnim članom stranke čiji je bio predsjednik, kazao je bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva i zlostavljanja civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja 1991. godine

Je li Tomislav Merčep bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani - pitanje je na koje su dvojica svjedoka, obojica bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova, Joško Morić i Željko Tomljenović, u današnjem nastavku suđenja Merčepu dala oprečne odgovore.

Morić je, naime, ustvrdio da nema saznanja da bi uopće postojala takva postrojba pod nadležnošću MUP-a u Pakračkoj Poljani niti da bi Merčep bio njezin zapovjednik. Optuženi je bio savjetnik ministra policije Ivana Vekića, došao je iz Vukovara, ali ne zna pod kojim okolnostima, no bilo je poznato da je bio izrazito angažiran u obrani zemlje i pomaganju prognanima i izbjeglima, kazao je Morić.


Tomljenović je, međutim, ustvrdio da Merčep jest, premda ne i službeno na papiru, bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani. Svi su znali da postoji određena postrojba Tomislava Merčepa od 500-tinjak ljudi kojima je zapovijedala grupa ljudi, a njome Merčep, kazao je Tomljenović. Kazao je da ne zna pod kojim je okolnostima Merčep postao Vekićev savjetnik te je kazao da njemu, kao i još nekima u MUP-u, to nije bilo pretjerano drago jer je, kaže, Merčepov imidž narušavao imidž MUP-a. Bilo je općepoznato to da se njega i njegovu postrojbu povezuje s ubojstvom obitelji Zec i nestankom Marine Nuić, kazao je Tomljenović objasnivši da je ta saznanja temeljio na onima iz medija te operativnim saznanjima.

Nisu Merčepa i njegovu postrojbu svi u MUP-u doživljavali na isti način pa je Tomljenović zbog toga i dao ostavku, kazao je i dodao da je državni vrh znao za događanja u Poljani te da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman specifično doživljavao Merčepa, odnosno zamjerao mu je neke poteze i upozoravao ga, no smatrao ga je korisnim članom stranke čiji je bio predsjednik, a u kojoj je postojalo nekoliko linija zapovijedanja.

U nastavku današnjeg ročišta u klupu za svjedoke trebali bi još sjesti bivši predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josip Manolić te pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić.