BUDUĆI SPLITSKI SPOMENICI

Tuđman i Papa na Rivi, Četvrta brigada u centru, a križ na Marjanu

27.12.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Utorak je bio veliki dan za zagovornike simbolike u Splitu: taman nakon što je Gradsko vijeće usvojilo prilično mršav proračun za iduću godinu, odlučeno je da će se Splićane u idućoj godini ipak razveseliti postavljanjem križa na Marjanu te triju novih spomenika. Svoja obilježja dobit će pokojni Franjo Tuđman (na Rivi), zatim pokojni papa Ivan Pavao Drugi (zapadno od Biskupove palače, na početku Rive) te Četvrta brigada Hrvatske vojske (kod Dvornikovih dvora, u širem središtu grada)

Oko ponovnog postavljanja križa na prvoj marjanskoj vidilici, uklonjenog 1917. godine, gradski vijećnici praktički nisu ni raspravljali: jednoglasno su prihvatili prijedlog Luke Podruga (HČSP) da se za tu namjenu iz proračuna za 2012. izdvoji 500 tisuća kuna. Tek je Joško Dvornik iz HNS-a ispravio kolegu s desnice i informirao ga da križ nije simbol katoličanstva, nego kršćanstva.

Za preostala tri spomenika nekako će se pronaći novac u proračunu iako još uvijek nije poznato koliko će stajati. Raspisat će se javni natječaj pa će se vidjeti. Treba napomenuti da je za iduću godinu još od ranije najavljeno postavljanje spomenika Markantunu de Dominisu (ispred FESB-a u Sveučilišnom kampusu) te don Mihovilu Pavlinoviću na trgu nazvanom njegovim imenom, pa ispada da će, umjesto komunalnim projektima i izgradnjom, urbanisti, arhitekti i građevinari u 2012. najviše posla imati oko spomen-obilježja.

Protiv najkontroverznijeg novog spomenika, onoga 'Neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku' nasred Rive, glasovali su vijećnici SDP-a i HNS-a.

Joško Dvornik
upozorio je da je za to potrebna suglasnost UNESCO-a, a Gojko Čepo pojasnio je stav SDP-a: 'Neosporno je da prvi predsjednik i prvi zapovjednik Oružanih snaga treba imati spomenik u drugom najvećem gradu u državi, no mi smatramo da Riva nije pravo mjesto za to i da ona mora ostati čista od politike. Spomenik pokojnom predsjedniku treba staviti na budući Trg Hrvatske bratske zajednice, kako smo se i dogovorili prije pet godina', kazao je Čepo. Nije prošlo.

Oko obilježja Četvrtoj brigadi te pokojnom papi Ivanu Pavlu Drugom nije bilo spora; za njih su glasovali i vlast i oporba.