požarna sezona

Tucaković: Treba se držati onoga da je paljenje vatre na otvorenome - zabranjeno

28.07.2023 u 19:36

Bionic
Reading

'Tri velika požara koja su nas pogodila u srpnju, u Grebaštici, Župi dubrovačkoj i na Čiovu - upozorenje su da se ne treba igrati s vatrom', upozorava Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik

'Treba se držati onoga da je paljenje vatre na otvorenome - zabranjeno. Sva su tri požara u okviru 600 hektara, ali požara je ove godine daleko manje. Radi se o 1786 požara na otvorenome prostoru. Prošle ih je godine bilo preko 6.800. Opožarene površine su prošle godine u ovo vrijeme bile 54.000 hektara, a ove 3.696', kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik za Dnevnik HTV-a.

Napomenuo je da je manji broj požara posljedica dužeg kišnog razdoblja, ali i upozorio kako je došlo do velikog porasta gorive mase pa su požari vrlo jaki i brzi. Veliki su problemi i zbog jakog vjetra, dodao je.

  • +30
Posljedice velikog požara na Čiovu Izvor: Pixsell / Autor: Joško Herceg

Govoreći o uzrocima požara kazao je kako je to ljudska radnja. Zahvalio je djelatnicima policije koji su pokazali 'da mogu vrlo brzo otkriti počinitelje'. Međutim, dodao je - tu su i grmljavinska nevremena zbog kojih su na području Splitsko-dalmatinske županije imali petnaestak požara uzrokovanih gromom.

Naglasio je da je preventiva, mjere zaštite od požara ključna u sprečavanju nastanka i širenja požara. Naglasio je da se još prošle godine krenulo s raspravom o izgradnji i obnovi požarnih puteva. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama dogovorena su 602 kilometra puteva koje treba napraviti. U tome smislu radi se Akcijski plan koji bi Vlada ove godine trebala usvojiti, kazao je.

Postavljeno je pitanje tehničke opremljenosti vatrogasaca i plaća koje primaju za svoj rad.

'Organiziranost vatrogastva u RH je na visokoj razini. Pogledajmo što se događa na Mediteranu. (...) Sve ono što pripremamo daje svoje rezultate. Naravno, ja sam uvijek da se plaće vatrogasaca reguliraju. One se reguliraju kolektivnim ugovorima, a donesen je i Pravilnik o koeficijentima a radi na tome da se donese i Uredba o dodacima na plaću. Svi skupa trebamo sjesti za stol i razgovarati', kazao je Tucaković komentirajući štrajk vatrogasaca u Zadru.