živopisna kampanja

Trumpova obećanja: Slobodne ruke Putinu, obračun s 'marksistima' i leteći automobili

07.03.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Nakon što je od izborne utrke u SAD-u odustala republikanka Nikki Haley, u igri su ostala samo dva kandidata. Ne dogodi li se nešto izvanredno do izbora u studenom, za novi predsjednički mandat u Bijeloj kući borit će se bivši predsjednik, republikanac Donald Trump (77) i aktualni predsjednik iz redova demokrata Joe Biden (81). Trump je dao već cijeli niz obećanja za svoj drugi mandat

Biden je zatražio podršku birača Nikki Haley, pozdravivši to što je ona kao zadnja Trumpova protukandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju imala hrabrosti ukazati na nesposobnost bivšeg predsjednika da razlikuje dobro od lošeg. No njezine birače sada snubi i sam Trump, pozivajući ih da se priključe 'najvećem pokretu u povijesti' SAD-a i nudeći im 'rješenja' u cijelom nizu sektora. U nastavku donosimo 15 Trumpovih obećanja po izboru CNN-a.

Imigracija

I ova Trumpova kampanja, baš poput dvije prethodne, sazdana je na pitanju imigracije i nepropusne granice s Meksikom. On sada obećava da će 'zakonom o stranim neprijateljima' iz zemlje ukloniti presuđene i osumnjičene članove bandi, dilere droge ili članove kartela tako što će na taj zadatak preusmjeriti dobar dio državnih institucija koje se dosad time nisu izravno bavile. U videu objavljenom na Truth Socialu krajem veljače, prije posjeta granici, obećao je 'izvesti najveću domaću operaciju deportacije u američkoj povijesti'. Ujedno, najavio je da će ukinuti vize simpatizerima Hamasa, potjerati ih sa sveučilišnih kampusa i iz gradova, tjerajući ih 'k vragu'.

Narkokarteli

Bivši predsjednik postavio je rat protiv narkokartela kao prioritet za svoj drugi mandat. Još 2022. najavio je da će, bude li opet izabran, od Kongresa zatražiti da osigura da krijumčari droge i trgovci ljudima mogu dobiti smrtnu kaznu za svoja gnjusna djela. Trump je također obećao da će uništiti narkokartele posebnim pomorskim embargom, prekidom pristupa globalnim financijskim sustavima i korištenjem specijalnih snaga unutar ministarstva obrane protiv njihovih čelnika.

Obrazovanje

Trump je najavio ukidanje ministarstva obrazovanja i u jednom od svojih neartikuliranih ispada poručio da će 'sav obrazovni rad i potrebe poslati natrag u države'. 'Želimo da oni vode obrazovanje naše djece jer će to učiniti puno bolje', kazao je govoreći o djelatnicima ministarstva, među kojima će svakako iskorijeniti 'marksiste'. Obećao je da će roditeljima dati zadnju riječ u obrazovanju. Nagradit će škole koje dopuste roditeljima da biraju ravnatelje, osigurati plaće po zaslugama i smanjiti broj školskih upravitelja, poput onih koji nadziru inicijative za raznolikost, jednakost i inkluziju. Opalit će po džepu škole koje podučavaju kritičku rasnu teoriju i rodnu ideologiju. Najavio je povratak komisije osnovane još 1776., a uskrsnule u njegovu prethodnom mandatu, za poučavanje i promociju tradicionalnih američkih vrijednosti.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Zdravstvo

Bivši predsjednik obećao je zamijeniti Zakon o pristupačnoj skrbi, poznatiji kao Obamacare, nakon što mu to nije pošlo za rukom 2017. 'Nije stvar u cijeni, već u zdravlju. Amerika će imati jedan od najboljih zdravstvenih planova bilo gdje u svijetu. Upravo sada ima jedan od najgorih', poručio je Trump, obećavajući da će reaktivirati svoju prethodnu izvršnu uredbu kako bi američka vlada plaćala istu cijenu za lijekove kao i druge razvijene zemlje.

Rodno pitanje

'Poništit ću svaku Bidenovu politiku koja promiče kemijsku kastraciju i spolno sakaćenje naše mladeži', najavio je Trump, dodajući da će naložiti saveznim agencijama da smanje programe koji promiču rodnu transformaciju i zatražiti od Kongresa da prestane koristiti državni novac za promicanje i plaćanje postupaka povezanih s afirmacijom spola. Bivši predsjednik neće dopustiti bolnicama i pružateljima zdravstvenih usluga da se naplaćuju preko Medicaida i Medicarea ako pružaju kemijsku ili fizičku skrb u procesu afirmacije spola kod mladih.

Pravosuđe

Trump, protiv kojeg se vode brojni sudski postupci, najavio je da će uništiti sadašnji pravosudni sustav otpuštanjem 'radikalnih marksističkih tužitelja koji uništavaju Ameriku'. Imenovat će, kaže, posebnog tužitelja koji će krenuti na 'najkorumpiranijeg predsjednika u povijesti SAD-a Joea Bidena i cijelu Bidenovu kriminalnu obitelj', a potpuno će uništiti i tzv. duboku državu. Borit će se protiv cenzure na svakom koraku, nastaviti imenovati konzervativne suce u Vrhovni sud, ali i državne odvjetnike koji će biti potpuna suprotnost 'Sorosevim tužiteljima'. Osnovat će radnu skupinu koja će razmotriti slučajeve ljudi koje je progonio Biden, uključujući napadače na Kongres iz siječnja 2021., jer ih želi pomilovati.

Zločini

Najavio je da neće oklijevati poslati saveznu policiju da vrati mir i javnu sigurnost u gradove ako 'marksistički' tužitelji odbiju podići optužnice za zločine i predaju 'naše gradove nasilnim kriminalcima', a revidirat će kažnjavanje maloljetnika kako bi se riješilo sve više zločina poput otmica automobila. Govoreći o 'ratu demokrata protiv policije', obećao je rekordna ulaganja u zapošljavanje i prekvalifikaciju policije te raspoređivanje Nacionalne garde kada lokalna policija 'odbije djelovati'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Vanjska politika

Trump kaže da se neće pridržavati klauzule o kolektivnoj obrani NATO-a i da će potaknuti Rusiju da učini 'što god dovraga želi' ako neka zemlja članica ne ispuni smjernice o ulaganju u naoružanje. Ranije je obećao okončanje rata u Ukrajini, bez detalja, ali u roku 'ne više od jednog dana' ako bude izabran. Uklonit će 'ratne huškače' i zamijeniti ih dužnosnicima nacionalne sigurnosti koji će braniti interese Amerike. Vratit će svoju zabranu putovanja pojedincima iz nekih muslimanskih zemalja kako bi 'radikalne islamske teroriste' držao izvan SAD-a.

Novi gradovi i leteći automobili

Potaknut će izgradnju tzv. gradova slobode kako bi se 'ponovno pokrenula američka mašta i dala nova prilika stotinama tisuća mladih i ostalih, svih marljivih obitelji, da posjeduju vlastite kuće i imaju američki san'. Prema tom planu, vlada bi izgradila 10 novih gradova na državnom zemljištu u područjima s najboljim razvojnim prijedlozima. U 'gradovima slobode', ističe se, bit će američke proizvodnje, ekonomskih prilika, novih industrija i priuštivog života. Također, njegova administracija podržat će 'razvoj vozila za vertikalno uzlijetanje i slijetanje za obitelji i pojedince', ne dopuštajući Kini da predvodi 'ovu revoluciju u zračnoj mobilnosti'. Trump smatra da će ta zračna vozila promijeniti trgovinu i donijeti bogatstvo ruralnim zajednicama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Električna vozila

Trump je obećao poništiti nova pravila Agencije za zaštitu okoliša koja bi mogla zahtijevati da električna vozila čine do dvije trećine novih automobila prodanih u SAD-u do 2032. Kaže da je Bidenova politika vezana uz električna vozila 'označila smrt američke automobilske industrije', pa će prvog dana svog novog mandata poništiti sve propise koji uništavaju radna mjesta i američke radnike u autoindustriji.

Energija

Trump je obećao smanjiti cijene energije povećanjem domaće proizvodnje. Požurit će izdavanje saveznih dozvola za nove bušotine: 'Odmah ćemo bušiti, dušo, bušiti', rekao je okupljenim pristašama u Des Moinesu u Iowi, nakon što je u siječnju pobijedio na predizborima republikanaca u toj državi. Na skupu u Južnoj Karolini u veljači obećao je ukloniti ograničenja na izvoz američkog prirodnog plina.

Trgovina

Na istom skupu u Južnoj Karolini, Trump je obećao nametnuti 'stroge kazne Kini i drugim trgovcima'. Prema prijedlogu 'Trumpova zakona o recipročnoj trgovini', ako druge zemlje nametnu carine SAD-u, uzvratit će im se identičnim carinama. U sklopu programa 'Amerika na prvom mjestu', odredit će se univerzalne osnovne carine na većinu strane robe, pa će doći i do smanjenja poreza. U roku od četiri godine planira se postupno ukidanje cjelokupnog kineskog uvoza osnovnih dobara i zaustavljanje ulaganja američkih kompanija u Kinu. Razmotrit će uvođenje carine od više od 60 posto na sav kineski uvoz, ograničiti kinesko vlasništvo nad američkom infrastrukturom kao što su energija, tehnologija, telekomunikacije i prirodni resursi te prisiliti Kineze da prodaju posjede koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost.

Ekonomija

Trump je obećao nastavak provedbe odredbi iz svog zakona o smanjenju poreza i zapošljavanju iz 2017. To se prvenstveno odnosi na olakšice u plaćanju poreza na dohodak, ali govori i o smanjenju poreza na dobit sa sadašnjih 21 na 15 posto. Bit će to, kaže, najveće smanjenje poreza u povijesti, i to trajno, kako bi se omogućio 'novi ekonomski procvat'. Trump je također obećao ukinuti Bidenova povećanja poreza, zauzdati inflaciju i prekinuti ono što je nazvao njegovim 'ratom' protiv američke proizvodnje energije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Drugi amandman

'Uzet ću Bidenovu izvršnu uredbu kojom se saveznoj vladi nalaže da cilja na industriju vatrenog oružja, poderat ću je i baciti već prvog dana', rekao je Trump, obećavajući da vlada u njegovu mandatu neće kršiti prava građana zajamčena Drugim amandmanom o posjedovanju i nošenju oružja.

Pravda za sve

Trump najavljuje da će oformiti poseban tim koji će razmotriti sve ono što su savezne agencije učinile prema Bidenovom planu 'pravednosti', a koji se prvenstveno odnosi na rasna pitanja i ranjive zajednice. 'Poništit ćemo ih gotovo sve', rekao je Trump, dodajući da će opozvati Bidenovu izvršnu uredbu o pravednosti, kojom se propisuju fer rezultati u provođenju politika i uvodi obavezna obuka o jednakoj pravdi za sve. Trump će otpustiti djelatnike angažirane na provedbi Bidenove politike, a zatim vratiti vlastitu izvršnu uredbu iz 2020., kojom se u vladi zabranjuju rasni i seksualni stereotipi.