OBEĆANJE

Trump: Neću proglasiti pobjedu dok ne bude potpuno sigurna

03.11.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump je na dan izbora ponovio kako neće proglasiti svoju eventualnu pobjedu dok ne bude potpuna sigurna

„Mislim da ćemo pobijediti. Ali tek kad do pobjede dođe. Nema potrebe za igricama“, rekao je Trump za kanal Fox and Friends nakon što je upitan kad bi se proglasio pobjednikom.

Neki analitičari smatrali su da bi republikanac mogao prerano proglasiti pobjedu ako će se činiti da mu rezultati idu u korist prije no što su u potpunosti prebrojani glasovi.

Ankete Trumpu i Bidenu predviđaju neizvjesnu utrku u ključnim saveznim državama potrebnim za prikupljanje 270 elektora, odnosno konačne pobjede na izborima.

Trump je na izborima 2016. ukupno imao tri milijuna manje glasova od protukandidatkinje Hillary Clinton, no skupio je više elektora.

Konačni rezultati izbora mogli bi se znati tek nekoliko dana nakon utorka, posebno ako se prihvate pravna osporavanja glasova poslanih poštom.

Vlada zabrinutost i od društvenih nemira u slučaju neizvjesnih rezultata. Nekoliko gradova zaštitilo je zgrade, očekujući potencijalne prosvjede, među njima i Bijela kuća.