'dumam-e'

Ako rađate iza 21 sat, nema epiduralne: Trudnice u Dubrovniku pokrenule peticiju, iz bolnice im objasnili porazan razlog zašto je to tako

25.10.2021 u 16:24

Bionic
Reading

U Općoj bolnici Dubrovnik nije moguće osigurati epiduralnu anesteziju za rodilje tijekom 24 sata, kao što su u svojoj peticiji zatražile dubrovačke mame okupljene u Facebook grupi ‘Dumam-e, Mame iz Dubrovnika i okolice’. U ponedjeljak su odgovorili iz dubrovačke bolnice na zahtjev iz peticije trudnica

U priopćenju koje je upućeno u ponedjeljak iz Opće bolnice Dubrovnik stoji kako je priroritet u radu ustanove briga za najosjetljivije pacijente - rodilje, no epiduralnu anesteziju mogu primiti samo u razdoblju od 7:30 do 21 sat.

'Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati.

U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa', stoji u priopćenju dubrovačke bolnice u kojem se ističe kako nedostaje anesteziologa u cijeloj Hrvatskoj, javlja Dnevnik.hr.

Unatoč otvorenom natječaju za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine, vrlo rijetko se netko javi.

'Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je 9 anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava.

Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu', navodi se u priopćenju OB Dubrovnik. 

Ističe se, također, kako je samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om.