RUKA RUKU MIJE

Trpaj dok ide: Otkrivamo koje su podobne face dobile posao u ZG Holdingu

22.11.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Dok Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, posljednjih tjedana zabavljaju javnost najavama, izmjenama i referendumom oko preimenovanja Trga maršala Tita u Kazališni trg, iza kulisa se zapravo odvija prava trgovina koja je posljednjih mjeseci eskalirala do te mjere da su u jednom danu nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek i čelnici sindikata Zagrebačkog holdinga sazvali konferencije za medije kako bi upozorili na masovno zapošljavanje političkih podobnika u Holdingu

I dok Švaljek o imenima i strankama nije željela govoriti, navodeći tek da se radi o stotinjak ljudi, sindikalisti su precizirali da su svi zaposleni uglavnom stigli na pozicije raznih voditelja i savjetnika, s neto plaćama od 10.000 do 15.000 kuna.

Operacija zapošljavanja krenula je još ovog ljeta, u vrijeme godišnjih odmora, kada su HDZ-ovi Stanko Gačić i Tomislav Družak preuzeli Tržnice odnosno Vladimir Nazor, a posljednje u nizu imenovanja dogodilo se prije nekoliko dana, kada je Dinko Čutura, koji se spominjao u kombinacijama za ministra kulture i ravnatelja HRT-a, preuzeo gradskog gubitaša AGM.

Na koja su radna mjesta zaposleni bivši direktori tih tvrtki, pokušali smo doznati u Holdingu, ali do zaključenja teksta nismo to uspjeli doznati.

HDZ-ovci u Holdingu

Sindikalisti su na konferenciji za medije novinarima podijelili popis onih koji su posljednjih mjeseci u trgovini Bandića i HDZ-a pronašli posao u Holdingu. Uz već spomenute Gačića, Čuturu i Družaka, na njemu se nalaze Mario Župan, Ivan Ćelić i Nikola Mijatović (u Nadzornom odboru Holdinga), Bernard Mršo (Uprava Holdinga), Dominik Galić, bivši šef kabineta Tomislava Karamarka, Ile Baković (Zagrebparking) te bivši sisački gradonačelnik Dinko Pintarić (Gradska groblja).

'Svi oni zaposleni su bez javnog natječaja, uz suglasnost gradonačelnika, a zbog njihove brojnosti i visokih plaća Holdingu se 'nabijaju' znatni troškovi, dok se istovremeno zbog ušteda otpuštaju radnici', kazao je Darko Kleinberger, koordinator sindikata.


Sindikati tvrde da se radi o klasičnim političkim uhljebljivanjima pristaša Bandićeve Stranke rada i solidarnosti i HDZ-a, ali i pripadnika nekih drugih stranaka i djece pojedinih političara.

Posao za djecu političara

Tako su se uz već spomenute HDZ-ovce na listi našli kći splitskog gradonačelnika, bivšeg SDP-ovca Ive Baldasara, bivša misica Sarah Ivanković (ZET), bivši pomoćnik Ranka Ostojića u MUP-u Nebojša Kirigin (Upravljanje projektima), Ivan Gabrić, sin Stipe Gabrića Jamba (Vodovod i odvodnja), Milivoj Špika iz BUZ-a (Upravljanje sportskim objektima), Nenad Matić iz HSS-a (Robni terminali) te Alen Ostojić iz HSLS-a (Direkcija).

Također su dodali da su u Direkciji zaposleni kao pomoćnici, čija su radna mjesta inače ukinuta, ali i dalje tamo primaju plaće, Mirko Ljubičić Šveps (bivši obavještajac i bivši predsjednik zagrebačke Hvidre), Pero Kovačević (bivši HSP-ovac), Igor Rađenović (bivši SDP-ov zamjenik ministra financija), Dubravko Derk (bivši načelnik PU karlovačke i agent SOA-e) te Tatjana Vujović i Vladimir Botica.

Mjesta se, tvrde sindikalisti, u Direkciji našlo i za bivšeg predsjednika Uprave ZGH Slobodana Ljubičića, dok su na savjetničkim mjestima bivši članovi Uprave Zdenko Milas i Nike Nodilo Lakoš, bivša direktorica Tržnica Zdenka Palac i direktor službe Ivan Markus.

Optuženici iz afera

Sindikalci ističu da su u Holdingu zbrinuti i optuženici iz raznih afera - osim Ljubičića, Palac i Markusa, tu su Željko Horvat u Stanogradnji, Ivan Tolić u ZET-u, Vidoje Bulum u Vodovodu i odvodnji, Ivica Fanjek u Upravljanju projektima te Mijo Marošević, optužen za primanje mita kao šef javne rasvjete.

Kleinberger ističe kako se paralelno znatno smanjio broj radnika na izvršnim poslovima, pa stalno manjkaju ljudi u vitalnim gradskim službama, poput čistoće, održavanja cesta, parkinga ili javnog prijevoza.

'To se nadomješta angažiranjem radnika preko agencija za zapošljavanje, tako da u Holdingu uz 8380 zaposlenih stalno radi između 500 i 700 agencijskih radnika, a u Zagrebačkim cestama čak trećina, odnosno 250 ljudi', zaključio je Kleinberger.