Trilje za gušt

Trilje za gušt

17.01.2012 u 20:15

Bionic
Reading

Trilje od kamena bile su poslastica u Starome Rimu i to se nije promijenilo do dana današnjega! Kad sam ih spazila kod svoje tete na ribarnici (nije mi prava teta!) odlučila sam napraviti mini gozbu. Od kamena. I trilja.

Iako su skupe i nema ih uvijek na tržnici - trilje su moj riblji gušt! Ove tri sam platila 70 kn, ali bile su tako svježe i velike i lijepe da im nisam odoljela.

Odlučila sam modificirati jedan stari recept Jamiea Olivera iispeći ih u soku od limuna i maslinovog ulja sa svježimkorijanderom, mljevenim paprom i češnjakom.


Imaju azijski šmek i to je ono što mi se najviše sviđa. Jamie umjesto korijandera stavlja svježi origano i poslužuje ih uz tapenadu od crnih maslina i zelenu salatu


Ostavljam vam prostora za dodatke; krumpir, blitva, kineski kupus s malo sezamovog ulja i soja sosa, zelena ili rikola salata ... birajte

za dvije osobe

3 veće trilje
šaka svježeg korijandera (nabavljiv na Dolcu, unutra kod tete koja prodaje egzotično voće, povrće i svježe začine)
maslinovo ulje
sok 1 većeg limuna ili limete
sol
papar
par režnjeva češnjaka

Zagrijte pećnicu na 230 C.

Ribu očistite i smjestite u posudu za pečenje.


U posebnoj, manjoj posudi pomiješajte nasjeckani korijander, sol, papar, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckani pa prignječeni češnjak ;)


Prelijte smjesu preko riba (i jedan dio iskoristite za premazivanje njihove unutrašnjosti)

Poškropite sve maslinovim uljem i smjestite u pećnicu. Pecite cca. 10/15 minuta i izvadite kad primjetite da su ribe dobile bijele oči i hruskavu koricu.


Poslužite uz nešto od gore navedenih priloga i jedite rukama! Ne zaboravite sve zaliti čašom ohlađenog bijelog vina. Napomena: toč/saft/ sok je diivan!