POVIJESNI DAN

Trijumf radikalne ljevice: Syriza pobjednik grčkih izbora!

25.01.2015 u 18:18

Bionic
Reading

Odmah po zatvaranju birališta u Grčkoj, prve izlazne ankete pokazivale su kako je najviše glasova dobio favorit, tj. koalicija radikalne ljevice Syriza. Ubrzo su i rezultati izbora pokazali predviđanja anketa. Na ovim za Grčku ključnim izborima, koje je budno pratila cijela Europa, ukupno 9,8 milijuna grčkih birača izabralo je 300 zastupnika u parlamentu, a Alexis Tsipras (40) postat će tako najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina

Drugi krug izlaznih anketa pokazao je da se vodstvo Syrize ispred Nove demokracije polako topi u usporedbi s rezultatima prve izlazne ankete. No kako su počeli pristizati prvi neslužbeni rezultati, Tsiprasova koalicija i dalje je bila daleko ispred Nove demokracije.

Kako pišu strani mediji, dok se ne obrade sva biračka mjesta, vjerojatno neće biti poznato je li Syriza osvojila većinu u parlamentu, za koju je potrebno najmanje 37 posto glasova. Do 22 sata obrađeno je oko 50 posto biračkih mjesta, a rezultati pokazuju da je Syriza osvojila 35,9 posto glasova, odnosno 148 mjesta u parlamentu. Premijer na odlasku, Antonis Samaras, čija je stranka Nova Demokracija osvojila 28 posto glasova, tom je prilikom čestitao pobjednicima.

'Moja savjest je čista (...). Grčki naord je odlučio i mi poštujemo njegov izbor', kazao je Samaras.

Rezultate grčkih izbora možete uživo pratiti ovdje


'Dolazi nova nada'

Syriza Alexisa Tsiprasa vodila je tijekom kampanje u svim ispitivanjima javnog mišljenja s najmanje 2,9 postotnih bodova pred strankom na vlasti Nova demokracija aktualnog premijera Antonisa Samarasa.

Syriza, koja je kampanju vodila uz geslo 'Dolazi nova nada', obećala je da će pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje, koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka, te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 175 posto BDP-a.

Syriza je na svom Twitteru ubrzo nakon rezultata izlaznih anketa napisala: 'Nada je pobijedila.' A i ministri su počeli upućivati čestitke pobjednicima.


Tsipras je u kampanji obećao i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima te zaustavljanje privatizacije.

Na svom Twitteru ubrzo nakon izlaznih anketa oglasio se i bivši premijer Švedske, Carl Bildt, kazavši da će pobjedu Syrize platiti porezni obveznici u drugim europskim zemljama.