ŠEGON, SABO I PUPOVAC

Tri krupne ribe na meniju Povjerenstva za sukob interesa

21.01.2014 u 21:09

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak će odlučiti hoće li pokrenuti postupak za odlučivanje o sukobu interesa pomoćnika ministra financija Branka Šegona, a odlučivat će i o slučajevima vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Sabe te saborskog zastupnika SDSS-a i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa priopćilo je prošli tjedan da je pomoćnik ministra financija Branko Šegon upravljačka prava u dvjema tvrtkama – 'Facta vera' i 'Trident centar' u skladu sa zakonom prenio na odvjetnika.

Povjerenstvo je provjeravalo i druge okolnosti, o kojima su izvještavali mediji, a iz kojih 'može proizlaziti eventualni sukob interesa dužnosnika'. Odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka sukoba interesa protiv Šegona donijet će se na javnoj sjednici većinom glasova svih članova tog povjerenstva.

Sumnja se da je pomoćnik ministra financija iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama, a sumnja u medijima pojavila nakon što je objavljeno da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj odobrila (HBOR) Šegonovoj tvrtki odobrila kredit od 31 milijun kuna, te da je Šegon upravljačka prava prepustio sinu. Uz to, objavljeno je i da je Šegon, kao predstavnik Ministarstva financija, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.


Povjerenstvo će donijeti odluku i o mogućem sukobu interesa vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Sabe, protiv kojeg je u rujnu Povjerenstvo odlučilo pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa zbog sumnje da je prekršio nekoliko odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Naime, Povjerenstvo je dobilo neanonimnu prijavu u kojoj se upozorava da je Sabo jedini osnivač, direktor i vlasnik tvrtke 'Veki Va', da je član Nadzornog odbora Borova te je njegova tvrtka stupala u poslovne odnose s Borovom. Uz to, Sabo takve podatke nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici što je također bio dužan, a tek je u kolovozu prijavio članstvo u NO Borova.

Milorada Pupovca je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila Zajednica Srba Hrvatske zbog njegove funkcije u Tesla štednoj banci, gdje predsjeda Nadzornim odborom. Zajednica Srba Hrvatske smatra da je Pupovčeva dužnost predsjednika NO Tesla štedne banke nespojiva s obavljanjem dužnosti saborskog zastupnika, čime je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Pupovac je jučer izjavio da do sada nije dobio nikakvo rješenje kojim bi ga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upozorilo da kao saborski zastupnik ne smije biti u nadzornom odboru Tesla banke te istaknuo da je s čelnog mjesta NO-a te banke odstupio još lani.