zabrinutost ili?

Tri članice EU-a zatvorit će granice s Bjelorusijom u slučaju incidenta s Wagnerom

28.08.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Poljska i dvije baltičke zemlje u potpunosti će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom ako dođe do incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski

Članice Europske unije Latvija, Litva i Poljska, koje dijele granicu s Bjelorusijom, zabrinute su za sigurnost svojih granica od dolaska Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju na poziv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska je zabilježila porast broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci i optužila je Bjelorusiju da im pomaže u tome.

"Zahtijevamo od vlasti u Minsku da Wagner odmah napusti teritorij Bjelorusije i da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i da ih se vrati u matične zemlje", rekao je Kaminski na konferenciji za medije.

"Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira radi li se o poljskoj ili litavskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sad bili otvoreni, zatvorit će se", rekao je.