ZAHTJEV RADNIČKIH SINDIKATA

Tražimo hitno osnivanje vlade nacionalnog spasa!

30.05.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Zgranuti optužbama bivšeg ministra financija Slavka Linića kako ga je premijer Zoran Milanović dao prisluškivati i pratiti, tražimo raspuštanje ove vlade i hitno osnivanje vlade nacionalnog spasa sastavljene isključivo od stručnjaka koji će pokušati izvući zemlju iz ponora u koji sve brže propadamo, poručio je Ozren Matijašević u ime Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS)

Matijašević također ističe kako bi zbog Linićevih navoda o zloporabi obavještajnog aparata predsjednik Ivo Josipović trebao hitno sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

HURS drži da je nevjerojatno poguban navod Slavka Linića kako on, kao ministar najvažnijeg resora, i premijer četiri mjeseca nisu razgovarali, dovevši tako u pitanje ekonomsku i političku stabilnost zemlje.

'Nevjerojatna erozija životnog standarda, pad BDP-a već deseti kvartal zaredom, kolaps gospodarstva, sve je to, očito, našim političkim elitama sasvim sporedno. Oni se bave međusobnim prepucavanjima i obračunima za koje je, kako Linić tvrdi, premijer koristio obavještajni i policijski aparat', zgroženi su radnički sindikalisti.

Korištenje mjera tajnog praćenja i prisluškivanja koje je, kako Linić tvrdi, zatražio premijer Milanović za osobni obračun uistinu je jako teška optužba. To, smatraju sindikalisti, dovodi u pitanje slobodu, demokraciju i vladavinu prava, zbog čega treba hitno reagirati i istražiti jesu li tajne službe zloupotrijebljene i jesu li ugroženi državni interesi.

Raspuštanje ove vlade, koja je nizom velikih propusta i afera jako kompromitirana, vidimo kao jedino rješenje, a osnivanje vlade nacionalnog spasa sastavljene od stručnih ljudi jedini je izlaz iz ove teške ekonomske i političke krize, zaključuje Ozren Matijašević.

U kratkoj povijesti neovisne hrvatske države već smo iskusili jednu (ratnu) verziju vladu nacionalnog spasa. Zvala se Vlada demokratskog jedinstva koju je u Hrvatskoj za vrijeme rata 1991. i 1992. vodio Franjo Gregurić, a u kojoj su uz vladajući HDZ činili predstavnici još nekoliko parlamentarnih stranaka.

Vlada nacionalnog jedinstva bila je prva koalicijska vlada, nastala je prije svega iz nužnosti, a zatim su je prihvatile i potvrdile sve parlamentarne stranke u Saboru. Franjo Gregurić je 17. srpnja 1991. dobio mandat za sastav Vlade.

'Na pomolu su bili turbulentni događaji, a poprimali su oblik pobune. Radi potpunog političkog jedinstva bilo je potrebno formirati Vladu nacionalnog jedinstva, takvu koja će imati podršku svih političkih snaga u zemlji. Tako je nastao sporazum osam političkih stranaka koji su potpisali čelnici HDZ-a, HDS-a, HKDS-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a, SDP-a, Socijalističke stranke. Kao što se vidi iz sporazuma, postignuto je jedinstvo radi očuvanja cjelovitosti i neovisnosti Republike Hrvatske. Pregovori o sastavu Vlade i devet točaka sporazuma vodili su se intenzivno čitav tjedan u okolnostima sve veće ugroze sigurnosti građana i rata koji je već počeo', ispričao je svojedobno Franjo Gregurić u razgovoru za Jutarnji list