unatoč presudi visokog upravnog suda

Tragikomedija se nastavlja: Bivši glavni državni odvjetnik Jelenić došao na posao, pa je zamoljen da napusti prostorije DORH-a

27.12.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pokušao se u utorak, temeljem sudske presude, vratiti na posao, no zamoljen je da napusti prostorije DORH-a

Jelenić je, naime, nakon što je podnio ostavku na čelno mjesto u DORH-u zbog afere mason, postao zamjenikom glavne državne odvjetnice, kako je i predviđeno zakonom za sve bivše glavne državne odvjetnike. Danas se u tom svojstvu pokušao vratiti na posao nakon više od godinu i osam mjeseci otkad je zbog članstva u masonskoj loži protiv njega pokrenut postupak te mu je izrečena suspenzija, odnosno zabranjen dolazak na posao. Na povratak se odlučio nakon presude Visokog upravnog suda da je mjera njegova privremenog udaljenja od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje stegovni postupak, koju mu je naložilo Državnoodvjetničko vijeće (DOV), protuzakonita.

Visoki upravni sud u presudi koju je Jelenić primio prošli tjedan ističe da DOV nije iznio nikakve valjane argumente kojima bi dokazao svoju tvrdnju da bi Jelenićevo obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dok mu traje postupak dovelo u pitanje funkcioniranje cijelog DORH-a. Zbog suspenzije koju mu je DOV izrekao 12. travnja 2021. neposredno uoči pokretanja stegovnog postupka, Jelenić je već godinu i osam mjeseci 'na čekanju'. To znači da ne smije odlaziti na posao te da mu je zabranjeno obavljati bilo koji drugi posao i da mu isplaćuju polovicu pune plaće. Mjeru suspenzije DOV mu produljuje svaka tri mjeseca.

No, kako je na twitteru izvijestila reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić, Jelenić je po dolasku zamoljen da napusti prostorije DORH-a, unatoč presudi Visokog upravnog suda. Kako piše Ivanda Rožić, navodno mu je rečeno da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na godišnjem odmoru te da nikakvu presudu DORH nije zaprimio.

  • +8
Dražen Jelenić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, zbog Jelenićeva članstva u masonskoj loži, Hrvoj Šipek je pokrenula stegovni postupak protiv njega u kojem je tražila najstrožu kaznu - njegovo razrješenje od državnoodvjetničke dužnosti, a tijekom trajanja stegovnog postupka zatražila je i njegovu privremenu suspenziju, što je DOV prihvatio.

'Presuda Visokog upravnog suda koju smo ovaj tjedan dobili znači da ovaj trenutak odluka o Jelenićevoj suspenziji ne postoji. Ako se do utorka ništa ne dogodi, tj. ako DOV preko božićnih blagdana ne donose novu odluku o njegovoj suspenziji, klijentu ću savjetovati da se u utorak javi na posao', rekla je za Jutarnji list prošli tjedan Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić.