neopoziva ostavka

Tomašević: Ravnateljici Šimundić prijetili oni kojima je ranije bilo dobro

18.07.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u utorak da mu je žao što je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Anamarija Šimundić dala neopozivu ostavku, poručivši da su kaznene prijave, pritisci i prijetnje dolazile od onih kojima je prije bilo dobro

“Pritisci i kaznene prijave počele su nakon što je ženama omogućen pobačaj, tako da sam siguran da je dio pritisaka i anonimnim kaznenih prijava i prijetnji, koje je ona prijavila policiji, došlo od ljudi koji su vrlo dobro živjeli u starom sustavu, dok je bivši gradonačelnik bio na vlasti, i dok je bila bivša uprava bolnice”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije. Komentirajući jučerašnju iznenadnu neopozivu ostavku ravnateljice Šimundić, poručio je da mu je žao zbog toga.

“Ali ne samo da mi je žao, nego se pitam kakvu to poruku šalje za naše društvo”, istaknuo je Tomašević i naveo da je Šimundić, koja je po njegovoj ocjeni unaprijedila kvalitetu zdravstvene usluge i poboljšala financijske rezultate bolnice, na kraju morala otići.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

“Da netko njezinog kalibra (...) pod prijetnjama i pritiskom više od 20 anonimnih kaznenih prijava, na kraju mora dati ostavku kako bi sačuvala zdravlje i radi odgovornosti prema bolnici (...). Pitam se zaista što to o nama govori kao o društvu”, poručio je. Najavio je da će se uskoro održati sastanak Upravnog vijeća bolnice koje će imenovati v.d. ravnatelja, a nakon toga slijedi rok od 30 dana za raspisivanje javnog natječaja za novog ravnatelja odnosno ravnateljicu.

Prema informacijama iz Gradske uprave, ravnateljica Šimundić koja je jučer medije izvijestila o svojoj neopozivoj ostavci putem pisma, ne planira više istupati u medijima. U njemu je poručila kako je svjesna činjenice da će linč protiv nje i bolnice trajati dok god je ona na toj funkciji, pa je ostavka jedino ispravno i odgovorno rješenje. Zagrebački gradonačelnik ocijenio je da su u medijskom izvještavanju oko bolnice Sveti Duh postojali dvostruki standardi i da je protiv nje, od početka njezinog mandata, postojala medijska hajka.

  • +19
Zagreb: Tomašević i suradnici predstavili nove podzemne spremnike za otpad Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

“Očekujem da se zaustave ovi napadi na bolnicu koji su bez presedana, mjere, i razloga. Jer očito postoje dvostruki standardi, vidjeli smo to na primjeru enterovirusa, ako se to dogodi u Svetom Duhu, to je udarna vijest, ako se dogodi negdje drugdje, to više nije udarna vijest”, naveo je Tomašević. Na pitanje koji su epilozi slučajeva o kojima se pisalo u medijima, među ostalim, o stanju na patologiji, ali i više smrti pacijenata na hitnom prijemu te bolnice, Tomašević je poručio je da je “nezadovoljan načinom kako se izvještavalo o slučajevima na Svetom Duhu”.

“Ispadalo je da je bolnica Sveti Duh najgora bolnica u Hrvatskoj, a to nije”, rekao je Tomašević. Osvrnuo se i na ulogu Ministarstva zdravstva, odnosno države, za koju je rekao da ima “i škare i sukno” što se tiče te bolnice, po pitanju slanja zdravstvenih inspekcija, ali i zapošljavanja. Otkrio je da je zbog povećanog broja poroda na Svetom Duhu, kojih je 20 posto više nego inače iz razloga što su dvije bolnice - Merkur i Petrova u obnovi, Sveti Duh tražio zapošljavanje dodatnih liječnika.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

“Tražilo se, čini mi se, sedam liječnika, a dobiven je samo jedan ekstra liječnik. Mi smo osnivač bolnice, ali nijedno zapošljavanje u bolnici ne može ići bez suglasnosti ministarstva zdravstva”, istaknuo je Tomašević. Poručio je da će se i dalje boriti da se pokaže da se može u zdravstvu upravljati odgovornije prema građanima, da se može dizati kvaliteta usluge, smanjivati dugovi, imati kvalitetniju zdravstvenu skrb.