NOVA LJEVICA U ZAGREBU

Tomašević: Poticanje lokalne proizvodnje i zelene ekonomije jedan od ključnih programskih prioriteta

13.05.2017 u 12:48

Bionic
Reading

Zajednički kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad Tomislav Tomašević predstavio je u subotu program zelene lokalne ekonomije, s naglaskom na zelenu javnu nabavu u gradskim ustanovama te poticanje lokalnih proizvođača 'zagrebačkog prstena'

"Jedan od ključnih programskih prioriteta ove platforme i koalicije je poticanje lokalne proizvodnje i lokalne zelene ekonomije. Na taj način se potiče zaštita okoliša, ulaganje u lokalni razvoj i društvena odgovornost koja smanjuje društvene nejednakosti u Zagrebu", rekao je Tomašević (Zagreb je naš) na predstavljanju koje je održano u okviru druženja s građanima na zagrebačkom kvartu Vrbik gdje je izložen štand s lokalnim proizvodima iz 'zagrebačkog prstena'. Za djecu su organizirane sportske igre, a za odrasle razgovori o kvartovskim problemima.

Osvrnuo se na situaciju u Zagrebačkom holdingu te naveo da je u prošloj godini kroz javnu nabavu hrane Holding potrošio sto milijuna kuna, od čega je, kazao je, 92 posto iznosa potrošeno na kupnju hrane od dva poduzeća - Agrokora i Vindije.

Tomašević je najavio da će jedan od prvih koraka koje će napraviti provođenje u svim gradskim poduzećima i ustanovama zelenu javnu nabavu. "Ne može jedini kriterij biti najniža cijena nego i društvena odgovornost i zaštita okoliša i drugi kriteriji kojima se potiče ulaganje u lokalni razvoj", poručio je.

U vrtićima i školama hrana malih iz OPG-ova 

Cilj im je, kaže, da se u gradskim ustanovama i poduzećima troši hrana koja je proizvedena u 'zagrebačkom prstenu' od strane OPG-ova, malih proizvođača jer se, napominje Tomašević, time smanjuju emisije stakleničkih plinova koje utječu na klimatske promjene jer se smanjuje transport hrane.

"S druge strane, time se potiče lokalni razvoj i lokalno zapošljavanje ljudi, te se osigurava kvalitetna hrana u gradskim poduzećima i ustanovama, posebice u vrtićima i školama, umjesto da hrana dolazi s drugih kontinenata, a sumnjivog je podrijetla i upitne kvalitete", naglasio je.

Jedan od ciljeva koalicije je omogućavanje bolje infrastrukture i uvjeta za poticanje urbanih i društvenih vrtova koji su, ističe Tomašević, vrlo bitan dio ekološke proizvodnje i kvalitete života za građane, a što su mnogi smatrali da je ostatak ruralnog, predmodernog. "Oni imaju različite psiho-socijalne učinke i povezuju građane, a to je nešto što Zagreb kažnjava umjesto da potiče", dodao je.

Dražen Šimleša, upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju koja okuplja lokalne ekološke proizvođače hrane i pomaže im u osiguravanju tržišta, naglasio je da je nefunkcioniranje zelene javne nabave velika kočnica u ulasku u razne javne institucije.

"U kontaktu s brojnim vrtićima i školama koji su htjeli od nas kupovati zdravu hranu za djecu, uvijek se postavio problem previsoke cijene na njih u odnosu na budžet s kojim raspolažu i onime što im se nudi na tržištu. To je apsurd jer djeci voće i povrće reklamiramo kao zdravo, a dajemo im proizvode koji nemaju dovoljnu razinu vitamina i dobrih sredstava", rekao je Šimleša.

Upozorio je da brojni proizvođači ekološke hrane odlaze iz Hrvatske jer ih tržište istiskuje iz konkurencije.