burno jutro u zagrebu

[FOTO] Tomašević: Cjevovod koji je pukao je star 60 godina

29.04.2022 u 08:56

Bionic
Reading

Zbog puknuća cjevovoda na Aveniji Marina Držića, na jednom od najfrekventnijih mjesta u Zagrebu u petak ujutro poplavljen je kolnik i privremeno je zatvoren promet u Strojarskoj ulici te na raskrižju Ulice kneza Branimira i Avenije Marina Držića u smjeru juga.

Na mjestu događaja pojavio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi N1.

'Do 8 ujutro je već vodoopskrba uspjela uspostaviti opskrbu za sve građane. Sada je obustavljena opskrba vodom u Radničkoj cesti. Lagano se stablizirao promet. Nemamo prijava za bilo kakve štete na objektima. Nadam se da će tako i ostati. Ako bude bilo kakve štete na privatnim objektima, to će pokriti osiguranje. Ovo je drugi magistralni cjevovod koji je pukao. Star je oko 60 godina. Moramo cijelu vodoopskrbnu mrežu u Zagrebu modernizirati i obnoviti. Moramo uložiti dvije milijarde kuna u idućih 7 do 8 godina kako bismo modernizirali sustav i smanjili gubitke koji su sada 50 posto', rekao je gradonačelnik.

Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja (VIO) prijavila oko 60 milijuna kuna Fondu solidarnosti radi štete koja je nastala na vodoopskrbnim cijevima nakon potresa, izjavio je Tomašević, dodavši kako se nada da će što prije dobiti taj novac koji će uložiti u modernizaciju i sanaciju vodoopskrbne mreže.

  • +9
Tomislav Tomašević obišao mjesto puknuća cijevi u Strojarskoj Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Modernizacija će se financirati iz prihoda Zagrebačkoga holdinga, odnosno VIO-a i gradskoga proračuna, kazao je Tomašević. Dodao je da je iz NPO-a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, nakon puknuća u Selskoj povučeno 16 milijuna kuna.

Najavio je da namjerava razgovarati s novim ministrom idući tjedan i vidjeti kako povući još oko 100 milijuna kuna iz NPO-a da i to što prije ulože u modernizaciju vodoopskrbne mreže u sljedećih godinu dana.

S tim bismo pojačali dodatno tempo modernizaciji od 2 milijarde kuna, rekao je.

Najavio je i internu istragu da se vide uzroci i isključi eventualna mogućnost ljudske greške i ljudskoga čimbenika u ovom slučaju. Radit će se i forenzika cijevi da se vidi doista što je uzrok, dodao je.

Podsjetimo, zbog puknuća cjevovoda na Aveniji Marina Držića, na jednom od najfrekventnijih mjesta u Zagrebu u petak ujutro poplavljen je kolnik i privremeno je zatvoren promet u Strojarskoj ulici te na raskrižju Ulice kneza Branimira i Avenije Marina Držića u smjeru juga.

  • +4
Puknuće cijevi Držićeva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL