NIŠTA NOVO U TOKIJU

Tokyo Game Show 2011

21.09.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon nešto tiših E3-a i Gamescoma u odnosu na prošlost, od Tokyo Game Showa nismo ni očekivali nikakva čuda, pa ih nismo ni dobili

Tokyo Game Show tradicionalni je gaming event koji se svake godine održava u prijestolnici Japana te traje tri dana kroz koje smo zapravo dobili vrlo malo informacija o novom softveru i hardveru, bez obzira na platformu.

 

Ukratko, Nintendo nastavlja uvjeravati svijet da je njihova konzola 3DS i dalje revolucionarna, iako je publika rekla svoje i činjenica je da je konzola na tržištu prošla vrlo loše. O Wii U nažalost ni riječi.

 

Sony se pak fokusirao na nadolazeći PlayStation Vita i predstavio nam neke još nepoznate mogućnosti. No krenimo redom.

 

Nintendo

 

Prva Nintendova prezentacija odnosila se na predstavljanje edicije 'Misty Pink 3DS konzole. Da budemo kratki – radi se o 3DS-u u rozoj boji. Naime, Nintendo se dokopao podataka prema kojima je više od polovice korisnika DS konzole – ženskoga spola. Također polovica Wii korisnika su žene, pa, eto, sjetio se Nintendo popraviti prosjek 3DS-a i odlučio se za Misty Pink.

 

 

Nintendo je još jednom potvrdio i izlazak hardverske nadogradnje za 3DS u obliku slide pada koji će se montirati na konzolu i u biti je učiniti glomaznijom i dodati čak jedan (!!) novi analogni stick. Slide pad će stajati oko 20 dolara, a neki proizvođači su već najavili podršku za svoje igre. Očekujemo od Nintenda neki vrlo maštoviti promotivni slogan poput: 'Igrajte omiljenu igru s jednim dugmetom više!' Jedva čekamo, Nintendo, jedva čekamo. Pad će u Japanu biti lansiran 10. prosinca te nešto kasnije i u ostatku svijeta.

 

 

Što se tiče nadogradnji softvera, Nintendo je odlučio da ćete već postojećom kamerom na 3DS-u u budućnosti moći raditi i 3D video!  Planiraju i nadograditi eShop, no o tome nisu dali nikakve detaljnije informacije.  

 

Sony

 

Nešto konkretniji od Nintenda bio je Sony koji se, logično, potpuno fokusirao na svoju konzolu PlayStation Vita. Vita će igračima u Japanu postati dostupna 17. prosinca, dok će se smrtnici u ostatku svijeta morati strpjeti do sljedeće godine, što je bilo i očekivano. Sony je uz objavu datuma objavio i tarife za 3G vezu koja će stajati 13 dolara za 20-ak sati te 65 dolara za 100 sati. Uz prvih 500 primjeraka korisnici će na poklon dobiti 100 sati korištenja 3G mreže, no to je podatak potpuno irelevantan za svijet izvan Japana. Također, tarife će u svijetu biti sigurno drugačije jer će ovisiti i o operateru, a ne o Sonyju.

 

Sony je publici na TGS-u odlučio i prvi put demonstrirati set up kroz koji prolazite nakon prvog paljenja konzole te sam interface koji nalikuje na interface nekog smartphonea i kao takav neće predstavljati problem za većinu publike:

 

 

U dijelu prezentacije namijenom igrama Sony je najavio da će lansiranje PlayStation Vite biti popraćeno izlaskom čak 26 naslova, bi uskoro po izlasku taj broj trebao narasti do stotinu naslova. Također, ozbiljno se planira kompatibilnost s već izašlim PSP naslovima kako bismo i na novoj konzoli mogli zaigrati neke omiljene igre. Radi se o čak 500 do 600 naslova i ako Sony zaista realizira to obećanje, skidamo kapu. Sony je kasnije potvrdio i multiplatformski multiplayer. U prijevodu, istu igru u multiplayeru moći će igrati i korisnici Vite i PSP-a.

 

Sony je najavio i izlazak PlayStation Suite SDK-a, softvera za razvoj igara na PlayStation Vita platformi, no datum i cijena istoga nisu objavljeni.

 

Jedna od stvari koje su nas najviše oduševile po izlasku 3DS konzole bila je 'augmented reality', a na sreću, istom se komponentom može pohvaliti i PlayStation Vita, a kako će to izgledati pogledajte u priloženom videu:

 

 

Iako je ovogodišni Tokyo Game Show bio najposjećeniji u povijesti, nije donio najave novih igraćih blockbustera, ali ni nekakvog novog hardvera. I dok je Sony ispunio očekivanja, ostali smo razočarani Nintendovim nastupom koji se bazirao na spašavanju 3DS konzole, dok o Wii U konzoli nismo saznali ništa novo.

 

I za kraj, naravno - Tokyo Game Show booth babes: