zabranjeno kopanje

Tog je sunčanog dana vatrena kugla proparala nebo, u zrak je letjelo vojno skladište Duboki jarak. Doznajemo što je danas s tom megaparcelom i otkrivamo tko joj je novi vlasnik

26.01.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Bilo je točno 13.45 sati 7. travnja 1994., kad je eksplodiralo tadašnje najveće vojno skladište u Zagrebu. Objekti su sravnjeni sa zemljom, poginulo je šest vojnika, a slučaj se i 2020., doznajemo, klasificira kao vojna tajna. Danas u Dubokom jarku, koji obuhvaća ogromnu parcelu tik do bujajućih Sesveta, uspijeva jedino vegetacija te niču divlja odlagališta otpada. Govorilo se da će na tom atraktivnom zemljištu biti građeni POS-ovi stanovi. Teško, s obzirom na to da vlasnik Dubokog jarka više nije država: lokalitet od čak 834 tisuće kvadrata ima novog vlasnika – Prvostolni kaptol zagrebački

Kako je tportalu potvrđeno u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, Kaptol je tražio povrat imovine oduzete u 1947., u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Posjed je razdijeljen na tri parcele koje su u razdoblju od 2008. do 2011. vraćene Kaptolu. Jedna od te tri parcele upravo je ona od 190 tisuća kvadrata na kojoj je bio kompleks vojnog skladišta.

Što planiraju s ukupno 834 tisuće kvadrata atraktivnog zemljišta koje se naslanja na mirne ulice s obiteljskim kućama u Sesvetama, nismo uspjeli doznati jer s Kaptola nisu odgovorili na naš upit poslan još u prosincu.

No poznato je to da se još od 2006. spominje kako bi se u Dubokom jarku (Glibokom jarku, kako ga domaći zovu) gradili POS-ovi stanovi. Tada je zemljištem upravljao Hrvatski fond za privatizaciju, kojem ga je 2003. dalo Ministarstvo obrane. Da je zemljište u konačnici vraćeno Kaptolu, ne zna gotovo nitko.

Dokument: "Izvod iz zemljišnih knjiga"

Pa niti sami lokalni političari, među kojima su i oni iz sesvetskog HDZ-a, a koji su 2018. ugostili tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića kako bi ubrzao stavljanje u funkciju državne imovine na tom području, uključujući Duboki jarak, koji tada već godinama nije bio u državnom vlasništvu.

Predsjednika vijeća gradske četvrti Sesvete, Stjepana Kezerića iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, zamolili smo da nas izvijesti o svemu što zna vezano za Duboki jarak. Obećao je da će se raspitati i nakon nekoliko dana nas obavještava o onome što i sami već znamo - da je Duboki jarak vraćen Crkvi.

Spominje kako bi preko te parcele trebao prolaziti produžetak Branimirove. Riječ je o mitskom projektu kojeg stanovnici Sesveta čekaju valjda nekoliko desetljeća.

I GUP Sesveta iz 2015. predviđa transformaciju lokaliteta Duboki jarak te omogućava gradnju stambenih jedinica. No postoji još jedan problem s njegovom revitalizacijom.

Duboki jarak, GUP Izvor: Screenshot / Autor: GUP Sesvete

Duboki jarak je razminiran, ali...

U eksploziji su stotine tona eksplozivnih sredstava i municije razasute kilometrima oko Dubokog jarka, no najviše toga ostalo je na području najbližem detonaciji. Kako za tportal kažu u MUP-u, kojem je pripojen Hrvatski centar za razminiranje, čišćenje terena odmah nakon eksplozije izvela je 33. inženjerijska brigada Hrvatske vojske te djelatnici protueksplozijske zaštite MUP-a RH.

'Navedeni radovi provođeni su tijekom više godina i u više navrata sve do odluke povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanjem imovinom Republike Hrvatske od 22. srpnja 2003. godine, kojom je područje vojno-skladišnog kompleksa Duboki jarak predano na upravljanje Hrvatskom fondu za privatizaciju', stoji u odgovoru MUP-a.

Tijekom 2009. i 2009. privatna tvrtka u potpunosti je razminirala područje od preko 190 tisuća kvadrata, koliko je iznosila površina kompleksa vojnog skladišta.

  • +16
Eksplozija u Dubokom jarku Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Obavljeno je klasično razminiranje do dubine od 20 centimetara.

No za Duboki jarak to je preplitko.

Iz MUP-a potvrđuju kako postoji opravdana sumnja, a na nekim dijelovima na većim dubinama i potvrđena je zagađenost eksplozivnim sredstvima, stoga je potrebno provesti dubinski pregled. Objašnjavaju da to znači da se u ovakvom stanju ne smiju raditi nikakve radnje koje bi obuhvaćale kopanje dublje od 20 centimetara.

Dakle gradnja na tom području, barem za sada, ne dolazi u obzir.

Našao granatu, rezao ju pa poginuo

Svih je ovih godina područje Dubokog jarka gotovo potpuno bez nadzora. U jednom periodu ulaz u šumu bio je ograđen, a čuvali su ga čak i zaštitari, ne zna se čiji.

Sada ondje zalaze, doznajemo od lokalnog stanovništva, oni koji ilegalno sijeku šumu, odlažu otpad, klinci te pokoji šetač pasa. No Duboki jarak odnosio je živote i nakon kobne eksplozije.

  • +8
Duboki jarak danas Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U ljeto 2012. Drago Matekalo, koji je živio u obližnjoj kući, otišao je prikupljati sirovine koje bi mogao prodati s obzirom na to da je Duboki jarak postao ilegalno odlagalište građevinskog otpada. Našao je pak granatu koju je odnio kući i išao ju prepiliti u svom dvorištu. U eksploziji koja je potom uslijedila na mjestu je poginuo.

Prije dvije godine na području Dubokog jarka izbio je požar. Iako su gorili samo šuma i nisko raslinje, sporadično su se čule eksplozije streljiva koje je bilo razasuto po tom području. Unatoč svemu tome, ono se ne vodi kao minski sumnjivo; razminirano je, potvrdili su u MUP-u.

Kažu, nije se dogodila nijedna minska nesreća, stoga nema ni tabli i natpisa koji bi upozorili na moguću opasnost.

MORH potvrdio: Dokumenti su i dalje klasificirani

Eksplozija u skladištu koje je 1991. Hrvatska vojska uzela od JNA dogodila se 17. travnja 1994. U ranim poslijepodnevnim satima serija eksplozija odjekivala je istočnim dijelom Zagreba, a crni dim dizao se visoko prema nebu.

Projektili su letjeli sve do Maksimira i Zeline, a građani su još mjesecima uklanjali njihove ostatke s krovova. Dio Sesveta bio je evakuiran, a ostali poslani u skloništa. Skladište je do temelja uništeno, a u nesreći, koja je navodno uzrokovana neopreznim varenjem, poginulo je šest hrvatskih vojnika. Koliko je situacija bila dramatična, govori i ova snimka iz Hrvatskog sabora.

Eksplozija u Dubokom jarku Izvor: Društvene mreže / Autor: tediboy000

Osim toga, gotovo ništa drugo nije poznato, niti koliko je točno i čega bilo u skladištu, recimo bojnih otrova, niti kako su poginuli vojnici. Dokumentacija o eksploziji i četvrt stoljeća od eksplozije klasificirana je te nije dostupna javnosti, potvrđeno nam je u MORH-u. Nisu nam željeli otkriti ni imena poginulih vojnika.

Potvrdili su samo ono o čemu je Feral Tribune pisao još početkom 2000-ih. Taj je tjednik pisao kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Dubokom jarku skladištio oko tonu cijanovodika. Državne institucije tvrdile su pak da se on odmah rasplinuo u eksploziji te da nije bilo opasnosti za građane.

Eksplozija u Dubokom jarku Izvor: Društvene mreže / Autor: Sveni King
  • +10
Duboki jarak/arhivske fotografije Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL