smrt 13-godišnjaka u zagrebu

'To je njima kao sok, a posljedice mogu biti dramatične': Razgovarali smo s liječnikom o pogubnom utjecaju energetskih pića na djecu

07.06.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Nedavna smrt 13-godišnjaka u Zagrebu nakon konzumacije energetskih pića ponovno je ukazala na mogućnost tragičnih posljedica napitaka s velikim količinama šećera, kofeina, taurina i drugih potencijalno štetnih sastojaka po dječje zdravlje. Takvi napici, poput Monstera, Red Bulla, Hella, Burna i sličnih, na hrvatskom tržištu prodaju se i mlađima od 18 godina, a posljednjih godina sve su popularniji među djecom i tinejdžerima

Nesretni dječak navodno je konzumirao veću količinu energetskih pića u kinu, te se iznenada srušio na pod u garaži zagrebačkog šoping centra. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u Klinički bolnički centar Zagreb te je ultrazvukom otkriveno da ima prirođenu manu srčanog mišića, dotad nedijagnosticiranu kardiomiopatiju. Dugotrajna reanimacija nije uspjela.

Najmanje nekoliko desetaka smrtnih slučajeva u svijetu zasad se povezuje s konzumacijom energetskih pića, uglavnom kod srčanih bolesnika. Zbog štetnih, moguće smrtonosnih posljedica takva su pića zabranjena za mlađe od 18 godina u Litvi i Latviji. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan još od 2017. godine u Bruxellesu se zalaže za zabranu prodaje energetskih pića djeci, a dosad je propalo već nekoliko političkih inicijativa da se to provede i u Hrvatskoj.

Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane u 16 država članica EU-a, energetske napitke konzumira 68 posto adolescenata u dobi od 10 do 18 godina te 18 posto djece mlađe od 10 godina. Prema podacima iz Hrvatske, 86 posto 16-godišnjaka konzumira energetska pića, a čak 47 posto njih miješalo je ta pića s alkoholom.

'Nije ovo pokušaj zastrašivanja, samo medicinska istina'

Tome je, nažalost, svjedočio i dr. Filip Rubić s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb. Dr. Rubić za tportal navodi da se pedijatri u cijeloj Hrvatskoj putem hitne ambulante susreću s djecom i mladima koji su miješali energetska i alkoholna pića, a jedna od češćih kombinacija bila je 'Red Bull votka'.

'Učinak alkohola svojevrsna je depresija senzornih osjećaja, a sastojaka energetskog pića njihova je augmentacija. Organizam nema mehanizam obrane na podizanje pulsa što se javlja kao posljedica vanjskog stimulansa i to dovodi do zabrinjavajućih, potencijalno opasnih stanja, dominantno od srca i krvožilnog sustava', kaže dr. Rubić.

Pacijenti se najčešće žale na ubrzano kucanje srca, vrtoglavicu, nedostatak daha...

'Sve su to reperkusije srčanog izbačaja, a mogu se javiti još i omaglica, nesvjestica, poremećaj vida i mokrenja, poremećaj rada svih organskih sustava. Vanjski stimulansi poput šećera, kofeina, taurina i L-karnitina, mogućih sastojaka energetskih napitaka, za djecu mogu biti toksični u koncentracijama koje su prevelike za njihovu dob, receptore, tjelesnu masu, za cijelo njihovo razvojno razdoblje. Kada djeca koja prethodno nisu imala kontakta s time odjednom popiju nešto što sadržava četverostruko više kofeina nego kava njihovih roditelja, to je za njihovo tijelo jednostavno preveliko opterećenje', tumači dr. Rubić.

'Većina djece neće imati fatalne posljedice kao gore navedeni slučaj, ali vi ne možete unaprijed znati kako će tko reagirati na sastojke energetskih pića. Većina djece imat će blaže tegobe, pa će roditelji uglavnom odmahnuti rukom. Međutim nakon ove tragedije dobio sam puno privatnih poziva, pa i od ljudi s kojima se dugo nisam čuo, oko toga jesu li energetska pića stvarno toliko štetna da mogu prouzročiti smrt. Nije ovo nikakav pokušaj zastrašivanja, samo medicinska istina: ta pića nisu primjerena za dječju dob!' poručuje dr. Rubić, podsjećajući na izreku 'ako je dijete umorno, neka spava, ako je žedno - neka pije vodu'.

Svjestan je toga da su djeca i mladi danas puno više opterećeni nego prije 20-ak godina, kad se on školovao, a takav će se trend sigurno zadržati u desetljećima koja dolaze.

'Bit ću puno više obaveza, ali ovo nije način da se djeca nose s njima. Djeci je potrebna ili drukčija organizacija ili olakšavanje dnevnog rasporeda, jer im takav ritam obaveza i 'slobodnih aktivnosti' može biti naporan. Slažem se da treba ograničiti konzumaciju energetskih pića na starije od 18 godina, kao što je to s alkoholom. Pa takve inicijative su danas globalne, jer sve više djece konzumira energetska pića', kaže dr. Rubić.

Beroš osniva radnu skupinu

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je od petero kolega iz Vlade zatražio da imenuju svoje članove u radnu skupinu za utvrđivanje okvira za smanjenje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima zbog potencijalne štetnosti za zdravlje i život. Dopis je upućen na Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva, Ninu Obuljen Koržinek, ministricu kulture, Zdravka Marića, ministra financija, Mariju Vučković, ministricu poljoprivrede i Radovana Fuchsa, ministra obrazovanja. 

Kad se treba javiti liječniku

Kao primjer navodi 15-godišnjeg pacijenta na intenzivnoj skrbi, srčanog bolesnika koji je upravo prošao svoju drugu operaciju.

'Pratim njegovo zdravstveno stanje, pa sam ga pitao i je li kad pio takva pića. Da, potvrdio je, slegnuo ramenima, rekao da svi to piju. To je njima danas sok. Nevjerojatno je to da djeca nisu svjesna opasnosti, a pritom treba naglasiti da nisu ni kriva. Nije lako ni roditeljima, ne mogu oni bdjeti nad svojom djecom 24 sata dnevno. Ovo je nešto što mi kao društvo trebamo napraviti i jasno razgraničiti štetne tvari', naglašava dr. Rubić.

Prvi simptom za odlazak liječniku nakon sumnje u nekakav poremećaj zbog konzumacije energetskog pića svakako je ubrzano lupanje srca, no to je ujedno simptom zbog kojeg dijete u svakom slučaju treba ići na pregled.

'Zdravo srce bi konzumaciju jednog takvog pića trebalo izdržati, ali ponavljam - nema razloga da dijete pije energetski napitak. Djecu svakako treba odgajati i informirati, ali trebate imati na umu velike razlike u njihovim razvojnim fazama. Nije bez razloga to što se pravo glasa dobiva s 18 godina, a u Americi ne možete piti alkohol ako ste mlađi od 21; jednostavno, s 18 godina puno ćete bolje moći razumjeti nešto nego kada vam je 16, dvije godine čine bitnu razliku. Ako znamo za štetnost, ako imamo medicinske dokaze da se ovako nešto može dogoditi uslijed konzumacije energetskog pića, tu nema što dijete biti dužno paziti, djeca tako ne razmišljaju. Kao društvo moramo stati u obranu djeteta. Odgovornost je na nama', zaključuje dr. Rubić.

Zabrane i tržište energetskih pića

Nekoliko zemalja davno je zabranilo prodaju pojedinih energetskih pića maloljetnicima, uključujući Francusku, Dansku i Norvešku, ali su zbog pravila EU-a morale legalizirati takvu prodaju 2008. godine. Godinu kasnije Njemačka je zabranila prodaju Red Bull Cole u nekoliko pokrajina nakon što je u tom piću detektiran kokain u tragovima. Kuvajt je 2012. zabranio prodaju Red Bulla mlađima od 16 godina nakon dva smrtna slučaja navodno povezana s konzumacijom. Kanada je iz istog razloga 2013. ograničila količinu kofeina u jednoj limenci pića na 180 mg. 

Nekoliko britanskih škola zabranilo je prodaju Red Bulla u svojim kantinama, a u svibnju 2014. Litva je postala prva članica EU-a koja je zabranila energetska pića za maloljetnike. U svibnju 2015. Indija je zabranila energetska pića s kofeinom i ginsengom, uključujući Monster Energy, a u siječnju 2016. Latvija je također zabranila prodaju energetskih pića maloljetnicima.

Globalna prodaja energetskih napitaka lani je dosegnula 57,4 milijarde dolara, a očekuje se da će ta industrija rasti po godišnjoj stopi (CAGR) od sedam posto u razdoblju do 2025. godine.