IZ ZAGREBAČKOG FONDA IMENA

Tko su slavne osobe koje bi mogle dobiti ulice i trgove?

01.10.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Fond imena, prema kojem se određuju nazivi javnih površina u Zagrebu, bit će do 1. studenoga objavljen na internetskim stranicama: www. zagreb.hr kako bi građani mogli vidjeti kojim imenima bi mogle biti nazvane još neimenovane zagrebačke ulice i trgovi, aleje i avenije, ceste, ogranci i prečaci, perivoji, šetališta i prilazi, odlučio je danas skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova

Edit Piaf, Edo Peročević, Milan Kangrga, Dušan Žanko, Jakov Sirotković, Dante Alighieri, Franjo Kuharić, Dragojla Jarnević, Hrvoje Požar, Ivan Merz, Krešimir Džeba, Boris Šprem, Josip Horvat, Jules Verne, Ivan Pavao II, Lelja Dobronić, Walt Disney, Marie Curie, Sunčana Škrinjarić, Miroslav Šutej, Ivica Račan, Stjepan I, Stjepan II, Vladimir Hudolin, gradovi Slavonski Brod, Sankt Peterburg, države Italija, Mađarska, Litva, Estonija... samo su neka od 272 imena koja 'čekaju' svoju zagrebačku ulicu ili trg.

Tu su povijesne ličnosti, zaslužni građani, književnici, liječnici, političari, svećenici, a ima i onih koji su u Fondu imena i po 30 godina, rekao je predstavnik Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Bruno Pacadi predstavivši tablicu koja će u skraćenom obliku biti objavljena na Internetu.

Predsjednik Odbora Zoran Piličić izvijestio je da će u tablici na internetu biti objavljeno ime predloženog, njegov kratki opis, predlagač i godina predlaganja pa će tijekom listopada to nastojati 'tehnički dotjerati'.

Piličić je predložio da radna skupina, u suradnji s Povjerenstvom za spomenike, spomen-ploče i slične predmete, do kraja godine napravi prijedlog za kategoriju opisa i standardiziranu formu za predlaganje novih imena, budući da je na sjednici bilo dilema među stručnim suradnicima vezanih uz kratki opis predložene ličnosti za Fond imena.

Akademik Josip Bratulić smatra da se iza velikog broja epiteta - književnik, dramatičar, leksikograf - obično krije manje djelatna osoba pa treba postojati dobar filter kroz koji ime prolazi, a profesor Neven Budak predložio je da se u cijeli posao uključi Leksikografski zavod koji bi 'usustavio nazive'.


Književnik Zvonimir Milčec je ustvrdio da su 90-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska i Zagreb promijenili najviše imena ulica i trgova u povijesti pa se tako desila i situacija da mali trg nosi ime hrvatskih velikana. Dodao je i da se mora točno znati koliko godina od smrti osobe mora proći da bi mogla dobiti svoju ulicu ili trg.

'Svatko može predložiti ulicu Marsa i Jupitera, pa i po živom čovjeku, no Fond imena daje mogućnost da se procijeni značaj osobe ili organizacije kroz vremenski pomak i vidi zaslužuju li doista da se po njima imenuje javna površina', rekao je Piličić i podržao prijedlog člana odbora Alena Ostojić da se tablica s Fondom imena što prije objavi na Internetu.

Javne površine u Zagrebu mogu se imenovati po zemljopisnim pojmovima, toponimima, povijesnim događajima i datumima, pokretima, organizacijama i ustanovama, po imenima osoba koje su obilježile kulturni, znanstveni, politički i društveni život u Zagrebu, Hrvatskoj i svijetu, po imenima drugih gradova i država.

Prijedlog za uvrštenje imena osoba u Fond imena mogu dati gradski zastupnici, gradonačelnik, političke stranke, vjerske zajednice , predstavnici nacionalnih manjina, obrazovne, znanstvene, kulturne i druge ustanove i pravne osobe te građani i udruge građana.