BANDIĆ U BORBI S GRAFITERIMA

'Tko neće obnoviti fasadu, sjest ćemo mu na imovinu'

27.06.2013 u 18:09

  • +6

Bandić postavlja ploče s imenima ulica

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Bionic
Reading

Simboličnim otkrivanjem kućnog broja u Mesničkoj ulici, a potom i u Jurišićevoj, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, najavio je zamjenu 16.800 kućnih brojeva u gradskim četvrtima Donji i Gornji grad, Medveščak, Trnje i Trešnjevka - sjever

Ukupna je vrijednost prve faze koja će se odviti u ovoj godini 1,8 milijuna kuna, a pločice će se zamijeniti najprije na zgradama kojima upravlja GSKG.

U naredne četiri godine, čitav bi posao, koji uključuje i izmjenu ploča s nazivima ulica, trebao biti završen, a prema procjenama Gradske uprave, treba jednih i drugih izraditi 160.000 komada.

Izradu brojeva po pola plaćaju Grad i suvlasnici koji novac za izradu daju iz pričuve, a cijena plave pločice za građane je 48,75 kuna. Cijena sufinancirane bijele pločice, koje se nalaze na području Gornjega grada, za građane je 153,12 kuna, a postojeće bijele pločice koje zadovoljavaju standarde, ali im je nužan popravak stajat će 112,50 kuna.

Prema riječima Doris Kažimir iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, na području grada Zagreba prisutno je 50 različitih vrsta pločica i bilo je nužno uvesti red kako zbog građana tako i zbog turista.

'Ovo je prvi korak u sređivanju stanja. Nakon ovoga krećemo u borbu s grafiterima i uređivanje fasada. Više nećemo raditi zgradu po zgradu već cijele ulice. Do jeseni ćemo vidjeti kako ćemo to izvesti, a onda na proljeće iduće godine krećemo u radove. Ako će biti onih koji to neće htjeti napraviti, sjest ćemo im na imovinu', kazao je Bandić.

Valja napomenuti da su kazne za fizičke osobe od 600 do 1.000 kuna, a za pravne osobe od 3.000 do 8.000 kuna. Kazne će se naplaćivati, kazali su, nakon završetka projekta 2016. godine.