tužila u najvećim aferama

Samozatajna državna odvjetnica stiže na čelo USKOK-a. Tko je Željka Mostečak

20.04.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Nakon ostavke Vanje Marušić, na čelo USKOK-a kao vršiteljica dužnosti dolazi Željka Mostečak. Iako njezino ime možda nije poznato široj javnosti, iza sebe ima itekako razvikana suđenja

Željka Mostečak aktualna je zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, a na čelo USKOK-a dolazi s nizom godina iskustva u tužiteljstvu, i to u nekim od najpoznatijih korupcijskih slučajeva.

U životopisu ima zabilježeno to da je radila kao općinska državna odvjetnica u Velikoj Gorici, odakle je 2006. otišla u USKOK.

Mostečak je bila glavna tužiteljica u slučaju Fimi media, u kojem je pravomoćno osuđen Ivo Sanader, ali i vladajuća stranka HDZ. Zbog tog procesa dobila je i državnoodvjetničku nagradu.

Uz to, bila je tužiteljica u nizu slučajeva koji su proizišli iz te afere: Fimi media - HAC, Fimi media - MUP, Fimi media - Fond za zaštitu okoliša. Bila je i glavna tužiteljica u aferi Remorker - HAC, u kojoj je bio optužen i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta.

  • +2
Željka Mostečak Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Suradnici u tužiteljstvu opisuju je kao pravni i moralni autoritet, a pozitivno o njoj govore i njezini 'suparnici' iz sudačkih klupa.

'Znam Željku 20-ak godina. Znam da je samozatajna, vrlo marljiva i korektna. Vidim je svakih mjesec-dva, kada dođem u Državno odvjetništvo, i znam da je nenametljiva, vrijedna te da zna taj posao jer je odrasla u toj kući', kaže nam odvjetnik Veljko Miljević.